Planeringen har pågått i två år med att boka föreläsare och hotellrum när Ålands yrkesgymnasium för första gången står som värd för kongressen.
– Vi har lite prestationskrav. Det är många som ser fram emot att komma till Åland, säger Göran Löfroth, ordförande för arbetsgruppen och till vardags lärare i fordonsteknik vid yrkesgymnasiet.
Inbjuden talare är bland andra den svenska författaren och utbildaren Stefan Hertz som föreläser om konsten att handskas med besvärliga grupper. När Ålandstidningen besöker Alandica på fredagsförmiddagen har föreläsningen just avslutats. Och det är en hop nöjda deltagare som lyssnat och lärt. Vårdläraren Monica Ståhlberg från Yrkesakademin i Österbotten lärde sig mer om gruppdynamik:
– Om det är 26 personer i en grupp finns det 27 själar: alla enskilda personer och en gruppsjäl. Och den ändrar om en person i gruppen slutar eller kommer till.
Hon är på Åland tillsammans med sina kollegor från skolan. Tillsammans med övriga vårdlärare från Åland och Svenskfinland ska de bland annat besöka äldreboendet Trobergshemmet i Mariehamn på eftermiddagen.
Intresset för närvårdarutbildningen är överlag stort, säger de, och branschen skriker efter arbetskraft.
– Arbetsplatserna frågar vart alla våra studerande tar vägen. Alla som vill får jobb, äger Monica Ståhlberg.
Vad hoppas ni få ut av kongressen?
– Träffa andra yrkeslärare, både inom den egna branschen och andra, säger hon.
– Och få idéer till undervisningen. Vi har fått många tips redan, säger Birgitta Källberg och syftar på den nyligen avslutade föreläsningen.
Nya idéer och tips
Sammanlagt har cirka 280 personer sökt sig till Åland och Alandica i dagarna två. Samtliga jobbar på yrkesgymnasier, antingen som lärare i yrkes- eller allmänna ämnen, eller som administrativ personal.
Från Åland deltar cirka 100 personer. Vårdläraren Jonas Gripenberg är en av dem. Han deltar för första gången i kongressen.
– Jag hoppas på viss inspiration. Det är alltid trevligt med nya idéer och tips, säger han och tillägger att det också är värdefullt att få träffa vårdlärare från andra skolor.
Kongressen är indelad i gemensamma föreläsningar och branschvisa träffar. Flera studiebesök till åländska arbetsplatser står på agendan på fredagseftermiddagen. Bygglärarna ska till exempel besöka Smakbyn i Sund och fordonslärarna ska besöka Ålands sjösäkerhetscentrum.
Viktigt med kontakter
Förutom kongressen har yrkeslärarna årligen egna träffar.
– Framför allt handlar det om kontakter som byggs upp till andra skolor. Vi har mycket att lära av varandra, säger Göran Löfroth.
Åland har stått värd för kongressen två gånger tidigare, 2004 och 1996. Då var det Ålands yrkesskola och Ålands sjömansskola som stod för värdskapet. Det är först på senare år som vård- och ekonomiutbildningarna inom yrkesgymnasiet kommit med.
Nästa kongress hålls om två år och då är det Optima i Jakobstad som står värd.
Sandra Widing