Foto:

Justera klientavgiften för ESB-platser

Äldreomsorgsnämnden i Mariehamn har den 12.12.2023 beslutat att maximala klientavgifter inom äldreomsorgen ska uppbäras från den 1.1.2024. Den nya klientavgiftslagen syftar till att utjämna och lindra ekonomiska orättvisor i hur avgifter uppbärs på olika omsorgsnivåer.

Den största förändringen är att klientavgiften för ESB (långvarigt serviceboende med heldygnsomsorg) görs mera lik den avgift som betalas för institutionsboende. Skillnaden är dock stor i servicenivå för klienter med ESB-plats eller plats på institution. Någon lagstadgad vård ges inte på våra kommunala boenden för äldre. Vården är sporadisk och personalens rättigheter att utöva sjukvård är kraftigt beskuren.

Den nya taxan från den 1.1.2024 förefaller enligt uppgifter i media slå mycket hårt för vissa klienter på ESB-boende. Höjningen av avgiften är i vissa fall 500-600 euro i månaden. Även om man beaktar att de individuella ekonomiska förutsättningarna för att betala klientavgiften är stora är det oacceptabelt med så stora höjningar i de enskilda fall som dokumenterats offentligt.

Man kan ha en viss förståelse för att lagstiftaren har svårt att förutse avgiftsförändringarnas konsekvenser. De måste dock alltid ligga inom rimlighetens gräns. Staden måste inte ta ut en maxtaxa utan den kan anpassas så att höjningarna är rimliga för alla som berörs. En justering av klienttaxan för en ESB-plats bör därför omgående göras.
I den nya klientavgiftslagen 4 § Högsta avgift bestäms följande: Den avgift som tas ut för servicen får inte överskrida kostnaderna för serviceproduktionen.
En granskning av den nya klientlagens avgift bör göras särskilt utgående den vård som staden säger sig tillhandahålla klienterna på sina äldreboenden. Eftersom närvårdarna inte har rätt att utföra sjukvårdsarbete är det oklart vad klientavgiften avser att täcka för kostnader i det här avseendet. Att ta betalt för service som inte ges eller som är otillräcklig är tveksamt och bör redas ut. Avgiften ska gälla den faktiska servicen till klienterna.

Barbro Sundback (S)

Hittat fel i texten? Skriv till oss