I januari i år öppnades Mottagningen för sexuell hälsa i Mariehamn av Linda Adolfsson och Caroline Staffas.
– Idén uppstod egentligen för flera år sedan när vi arbetade tillsammans och insåg att vi har samma intresse för sexualrådgivning, säger Caroline Staffas.
– I våra grundprofessioner märkte vi att det finns ett behov av denna typ av verksamhet.
Caroline Staffas är hälsovårdare i grunden, och har jobbat med preventivmedelsfrågor, och Linda Adolfsson är utbildad socialarbetare och har jobbat med familjerådgivning.
Innan de startade sin mottagning arbetade de tillsammans på studerandehälsan, där grunden till mottagningen lades.
– Denna typ av rådgivning har inte erbjudits på Åland, så vi fyllde lite av en lucka, säger Caroline Staffas.
– Vi arbetade med olika saker på studerandehälsan, men som sagt så insåg vi att vi hade ett gemensamt intresse vad gäller sexuell hälsa, så vi utbildade oss i omgångar till sexualrådgivare och startade vår mottagning, säger Linda Adolfsson.
Sexualrådgivning handlar om att erbjuda hjälp och stöd med den sexuella hälsan.
– Det finns många olika hälsor; den psykiska hälsan, fysiska hälsan, den sociala hälsan, den ekonomiska hälsan, säger Linda Adolfsson.
– Vi känner att den sexuella hälsan kanske inte tas på lika stort allvar som de andra, trots att den är en likvärdig hälsa på många plan.
Målsättningen för deras mottagning är att erbjuda samtalsstöd med just detta.
– Vi riktar oss kanske främst till de som av en orsak eller annan anser att de har problem med den sexuella hälsan, allt från problem med lust till otrohet, sjukdom eller livsförändringar, fortsätter hon.
– Det är ju ett brett spann, både hetero-par, samkönade par, flerperson-förhållanden i alla åldrar, de yngsta som kontaktat har varit kring 25 och de äldsta runt 65, säger Caroline Staffas.
Individuell rådgivning
– Många tror att det vi håller på med är att prata om sexställningar och sådant, men det är liksom inte poängen, säger Caroline Staffas.
– Ibland kan man läsa i kvällsposten ”så får du lusten tillbaka i 10 steg” eller ”Så stor tycker kvinnan att den ska vara”, men det är inte det vi sysslar med.
Så vad är det ni gör?
– Det här är mer samtalsrådgivning, där vi går till botten med problematiken tillsammans med kunden och försöker hitta en individuell väg att återfå lusten, tilliten eller vad det än kan vara, säger Linda Adolfsson.
– Vi poängterar att det inte finns en ”quick fix”, utan att alla problem och lösningar är individuella.
– Den hjälp som fungerar för någon kanske inte fungerar för alla, säger Caroline Staffas.
De vill också uppmana folk att söka hjälp med sin sexuella hälsa om de behöver det.
– Det finns många som anser att det finns något som skaver med det sexuella i sin relation, och då kan det vara befriande att under tystnadsplikt tala med någon professionell om sina problem, säger Linda Adolfsson.
– Utan att desto mer göra reklam så har kunderna uppskattat samtalen och sagt att det har hjälpt att få prata om sina problem, säger Caroline Staffas.