Sjöfart

Dreamland var ursprungligen på väg från Nederländerna till Torneå, men nu ska hon på varv till Estland. @Normal_indrag:<@Fotograf>Foto: Daniel Eriksson

Lägst antal fartyg på Åland sedan 2006

Antalet registrerade fartyg på Åland är det lägsta på 19 år och sysselsättningsgraden har också minskat inom sjöfarten. Det visar statistik från Åsub. 

Publicerad Senast uppdaterad

Antalet registrerade fartyg var år 2024 tre färre än året innan och lägst sedan mätningarna började 2006. Även om antalet fartyg har minskat så är det ändå inte anmärkningsvärt lågt jämfört med snittet för mätningsperioden, skriver Ålands statistik- och utredningsbyrå (Åsub).

Andelen sysselsatta inom sjöfarten har också sjunkit, från tio procent år 2008 till fem och en halv procent år 2022, då det senast mättes. Under pandemin sjönk också andelen kvinnor som var sysselsatta inom sjöfarten från 30 procent till 23 procent, dock har andelen ökat till den senaste mätningen.

Antalet passagerare från Mariehamn som reser till och från utlandet har sjunkit kraftigt under pandemin från att vara över 2,5 miljoner passagerare per år till att ligga mellan 500.000 och 700.000 de senaste fem åren, med undantag för år 2022 då passagerarantalet steg. Det här beror bland annat på att turerna minskade efter pandemin. Passagerarna minskade också från Eckerö under pandemin men de har nu återhämtat sig och passagerarantalet var 2024 högre än innan pandemin. Även resandet på de taxfreeturer som går via Åland minskade under pandemiåren.

Mellan år 2016 och 2019 har exporten av varor från åländska hamnar till Finland legat på ungefär samma nivå och bestått till största delen av råvirke. Som en effekt av att stormen Alfrida drabbade Åland så ökade exporten år 2019, men sedan dess har den sjunkit varje år. Även till utlandet har exporten sjunkit sedan 2019, precis som exporten till Finland består den till största delen av frakt av råvirke. 

Gällande importen från Finland till Åland har även den minskat nästan varje år med undantag för 2017 och 2021. Importen från utlandet har legat på ungefär samma nivå sedan 2016 och består mest av styckegods samt obearbetade mineraler och cement.