Efter 31 raka Åland Marathon och -halvmarathon lades tävlingen i malpåse i fjol. Den sista söndagen i oktober i höst återuppstår emellertid tävlingen på nytt efter bara ett års vila.
– Det var lite ledsamt när det stod klart att det inte skulle bli något fler Åland Marathon. Nu är det tillbaka fast lite i en annan tappning, säger arrangören John Holmberg som tidigare varit inblandad i det klassiska loppet.
Söndagen den 26 oktober klockan 08.30 går startskottet för nypremiären av loppet. Starttiden är den samma som tidigare och dagen är traditionellt den första dagen med vintertid.
– Man för en timme extra att sova, noterar John Holmberg.
Där slutar dock likheterna med det tidigare Åland Marathon.
Över Färjsundsbron
De allra flesta tidigare Åland Marathon avgjordes på Hammarlandsvägen där start och mål var vid Idrottsparken i Mariehamn. Den ny sträckan utgår från Ålands idrottscenter i Godby och går både åt norr och söder för målgång på samma ställe som man startar.
– Det blir lite annorlunda. Fördelen med den här sträckan är att man kan ha vätskekontroller på ett och samma ställe, säger John Holmberg.
Loppet går först över Färjsundsbron där man vänder för att springa tillbaka till Ålands idrottscenter för att sedan vika av mot gamla lantmannaskolan i Jomalaby. Efter två varv går man i mål på idrottscentret.
– Det blir en lite tuffare bana med lite fler stigningar är den tidigare men kanske lite lite roligare. Ålänningarna har tidigare tyckt att det varit en tråkig bana att springa på, säger John Holmberg.
Max 200 löpare
Arrangörerna har en liten dröm att förlägga Åland Marathon till området kring Kastelholm i Sund. Man har dessutom som mål att göra evenemanget till den löparfest och turistmagnet det en gång var.
– Det finns utvecklingspotential för den här banan men vi smyger igång på det här sättet i år, säger John Holmberg som engagerat Kaj Backas som banläggare.
Arrangören har emellertid satt ett tak på sammanlagt 200 löpare på både den halva och den fulla maratonsträckan i nypremiären. Man har försökt att marknadsföra evenemanget så gott man har hunnit.
Samtliga löpare får minnesmedalj.
– Vi är medvetna om att de flesta marathonlöpare samlar på lopp och medaljer. Detta år är det ett rejält glasminne i vacker ask, säger John Holmberg.
– Sådana här motionslopp ligger i tiden, avslutar John Holmberg.
Thomas Jonsson