På lördagen firar Lidingöloppet sitt 50:e lopp i ordningen. 30-kilometersloppet arrangerades första gången 1965 och av 644 anmälda kom 512 löpare i mål.
En av dessa var Sune Eriksson från Eckerö, Torp som tre år tidigare flyttat till Sverige för att ta anställning.
–Jag var 17 år när jag flyttade och det var först då som jag tog upp löpningen. Långloppen började komma vid den här tiden, säger Sune Eriksson som i sin tidiga karriär tävlade för en klubb i Nynäshamn.
Sedan dess har åren gått och Sune Eriksson har troget anmält sig till Lidingöloppets långa sträcka år efter år.
–Det har varit nära några gånger att jag skulle ha missat det på grund av jobb. Efter 20 genomförda lopp blev det så att jag prioriterade det mer, säger Sune Eriksson.
Fyra löpare
Under årens gång har Lidingöloppet utvecklats rejält där över 20.000 löpare anmäler sig till den långa sträckan varje år. Av dessa är det fyra löpare som genomfört samtliga lopp.
–Jag kom tvåa av oss fyra i fjol. Vi är i ungefär samma ålder allihopa men det är faktiskt den äldsta som är snabbast av oss, säger Sune Eriksson.
De fyras gäng har en egen liten kamp sinsemellan.
–Men jag går för det mesta nu för tiden. Men jag går i och för sig lika snabbt som ”gamlingarna” springer, säger Sune Eriksson som fyllt 70 år.
Sune Eriksson kallar sig numera sommarålänning och är ofta hemma i Torp. Numera blir det inte så mycket löpträning utan det är långa promenader som får stå för det mesta av träningen.
Att Sune Eriksson har en gedigen grundträning i grunden har han semestrarna på Åland att tacka för. Det har nämligen blivit åtskilliga kilometer på sträckan Torp–Degersand-Skeppsvik och tillbaka genom åren.
–Mellan Degersand och Skeppsvik sprang jag på stenarna. Det var bra träning för vaderna, säger Sune Eriksson med ett skratt.
Trea i Kanonloppet
På lördag tar Sune Eriksson sikte på sitt 50:e Lidingölopp. Något snack om att han skulle springa den kortare ”pensionärs”-sträckan finns inte.
– Nej.
När han var som bäst noterades det tider under två timmar. Under tio raka år noterade han dessutom en tid under 2.15 timmar.
–Det betydde att man fick medalj, noterar Sune Eriksson.
Och medaljer har han även plockat hemma på Åland. Sune Eriksson drar sig till minnes en tredjeplats i Kanonloppet för många herrans år sedan.
– Jag kommer ihåg att Allan Korpi vann, säger Sune Eriksson på en dialekt som numera är mer rikssvensk än åländsk.
Att Lidingöloppet har en stark tradition i Sverige vittnar Sune Erikssons prestation om.
Under fredagen tog han sig från hemmet i Vagnhärad till Stockholm för att sätta sig i TV4-soffan för att bli intervjuad med anledning av detta.
Sedan var det dags för det 50:e raka Lidingöloppet.
–Det är en skön terräng, noterar Sune Eriksson.
Thomas Jonsson