Genom åren har Petter Sjöstrand programlett och kommenterat flera e-sporter, så som Starcraft 2, League of Legends, CS:GO och Heartstone.
Nu är han tillbaka i tv-rutan igen, som programledare för eSHL – den svenska hockeyligans stora e-sportsatsning.
– Det är ett tag sedan sist, säger Petter Sjöstrand och syftar på senast han fungerade som programledare.
– Jag slutade på SVT Esport 2017 när man lade ner redaktionen. Sedan dess har jag gjort några kortare inhopp här och där, men inget stadigvarande.
Hur är det att vara tillbaka (som programledare)?
– Det är fantastiskt roligt. Även om jag känner mig ganska klar med programledandet i stort så var det här ett projekt jag inte kunde motstå.
– Tidigare jobbade jag ganska spritt inom e-sporten och spelbranschen. Nu försöker jag kanalisera mina insatser mera. För tillfället utvecklar jag ett eget dataspel, som jag hoppas och tror mycket på – samtidigt som jag är involverad som konsult inom några olika esportsatsningar.
Ingen erfarenhet av ehockey
Att vara programledare för en esport man själv inte har någon tidigare erfarenhet av kan låta både utmanande och aningen problematiskt. Men så är inte fallet, menar Petter Sjöstrand.
– Tvärtom faktiskt. Det sågs till och med som en bonus att jag inte kunde särskilt mycket om ehockey innan jag började. För i min roll som programledare är det meningen att jag ska ställa frågor och föra samtal med våra expertkommentatorer, för att förenkla och förklara för tittarna. Sammanfattningsvis kan man säga att jag kommer dit utan kunskaper och utan erfarenheter – för att vara nyfiken och ställa frågor. Och det är svinkul!
Säsongen i eSHL lider mot sitt slut. Grundserien avslutades för ungefär en vecka sedan och nu stundar slutspel.
Blir det en fortsättning för dig nästa säsong?
– Det vet jag inte. Vi har inte diskuterat saken ännu. I dagsläget har man inte tagit något beslut om programmets framtid överlag. Det här är ju ett nytt koncept på TV4 Play och C More. Vi som jobbar med produktionen har själva inte fått ta del av några tittarsiffror ännu. Men det ska bli spännande att se var det landar, säger Sjöstrand.
Skulle du vara intresserad av en fortsättning, om du fick frågan?
– Det skulle jag vara. Jag tycker att det är jätteroligt. Det tar inte allt för mycket av min tid samtidigt som det ger mig energi. Men i samma veva, vill de gå vidare och förändra formatet är jag tillfreds med det. Jag är i alla fall glad över att jag fick frågan, och att jag har fått vara med på resan så här långt.
Utvecklar eget spel
Även om Petter Sjöstrand inte längre satsar på en karriär framför tv-kamerorna är han fortfarande involverad inom e-sporten på flera sätt.
– Efter mina år på SVT Esport gick jag över till att vara projektledare för ett uppstartsbolag, Area Academy. Tanken med företaget är att bygga pedagogiska strukturer för esporten. Till exempel i samband med gymnasieutbildningar, lägerverksamheter, och så vidare, säger Petter Sjöstrand och fortsätter:
– Parallellt var jag även projektledare och medgrundare till Svenska Elitserien CS:GO, när vi startade upp den. Meningen med den ligan var att försöka få till en trappstegsmodell inom den svenska counter-striken. Esporten är fortfarande under utveckling och har inte samma tydliga struktur som många andra sporter har, med undervarande ligor och serier.
Men för ungefär ett år sedan hoppade Petter Sjöstrand av Area Academy – för att i stället bygga egna dataspel. – Just nu håller jag på och tar fram en speldemo till ett äventyrsspel helt utan grafik, bara med ljud. Man spelar det på sin mobiltelefon, fast med helt svart skärm. Sedan ska man ta sig fram i en 3D-värld genom att lyssna.
– Jag har fått bra feedback av testare hittils och själv är jag riktigt förväntansfull. Förhoppningen är att jag ska kunna sälja in min idé.
Ett annat projekt som Petter Sjöstrand jobbar med för tillfället är Formula Infinity. Där fungerar han som projektledare.
– Målsättningen är att bygga en racingsimulator där man får bygga sin egen bil för att sedan tävla med den mot andra.
– Vi har nyligen ingått ett samverkansavtal med elva högskolor och universitet som är med i projektet. Målsättningen är att sprida kunskap och samtidigt skapa ett intresse för teknik genom ett spel med tävlingsfaktor, avslutar Petter Sjöstrand.
» eSHL
• Baserar sig på hockeyspelet NHL.
• 12 av 14 SHL-klubbar representeras av varsitt lag i eSHL.
• Spelas sex mot sex.
• Grundserien är avslutad – nu stundar slutspel!
• Av tolv lag tog sig åtta till slutspel: Linköping, Färjestad, Växjö, HV71, Djurgården, Leksand, Rögle och Örebro.