I söndags gick engelska fotbollsligan, Premier League, i mål i och med den 38:e omgången.
I samma veva summerades även Fantasy Premier League (FPL), världens största fantasyspel när det kommer till fotboll. Varje spelare börjar säsongen med 100 fiktiva miljoner pund och ska sedan köpa sig ett lag om 15 spelare från de olika Premier League-klubbarna, varav elva får mönstras varje omgång. Spelarnas prestationer ligger sedan till grund för poängsättningen. Till exempel får alla spelare poäng för speltid, mål och assister. Vidare kan även målvakter, backar och mittfältare få poäng för att hålla nollan.
Ett gediget sportintresse
Genom åren har FPL ökat i popularitet – och i år deltog 8.240.321 managers. För åländska Patrik Wilhelms blev det en säsong i dur. Han slutade etta i Finland, om över 30.000 deltagare, och 69:a i världen. Han vann även ligan för Leeds-supportrar, där över 120.000 personer deltog.
– Det är lite fränt. Det måste jag ändå säga. Framför allt att bli bäst i Finland, menar Patrik Wilhelms, som totalt samlade på sig 2.611 poäng.
Ålänningen började spela FPL 2006/2007 och har varit med varje säsong sedan dess.
– Framför allt bottnar det ju i ett grundmurat idrottsintresse i allmänhet och ett intresse för fotboll och Premier League i synnerhet, säger Wilhelms och fortsätter:
– Sedan tycker jag att FPL är överlägset när det kommer till fantasy. Jag har provat många olika varianter, så som Allsvenskan i fotboll och NBA i basket. Men inget annat spel är i närheten av FPL, om du frågar mig.
Gynnades av tuffa förutsättningar
På grund av coronapandemin blev årets säsong både knepig och snårig, med komprimerat spelschema, uppskjutna matcher och en hel del rotationer i de olika laguppställningarna.
Hur kommer det sig att du skördade så stora framgångar just i år?
– Det är nog mycket tack vare mitt genuina intresse för just Premier League och FPL. Jag skulle till och med säga att årets förutsättningar har gynnat mig, då jag följer med väldigt mycket och har bra koll överlag.
Oavsett hur intresserad man är eller hur mycket tid man lägger ner på FPL krävs det ändå viss fingertoppskänsla för att placera sig bland de allra främsta i världen.
– I takt med att intresset för FPL har exploderat finns det ett gediget innehåll att ta del av på nätet och framför allt på sociala medier. Det går inte att läsa alla trådar och ta del av alla tips, men genom åren tycker jag mig ändå ha hittat några guldkorn. Jag håller till mycket på Twitter, som är en oslagbar informationskälla när det kommer till FPL, förklarar Patrik Wilhelms.
En annan informationskanal som Patrik Wilhelms uppskattar är Fantasy TV, ett program som sänds på svenska betalkanalen Dobb TV.
– Jag gillar verkligen deras satsning. Förutom alla tips man får bjuder programledarna på många skratt. De har humor och en jargong som jag gillar.
Var cynisk och planera långsiktigt!
Hur blir man då en framgångsrik FPL-manager? Enligt Patrik Wilhelms behöver man vara cynisk och planera långsiktigt.
– Jag är inte så nördig att jag analyserar all statistik in i minsta detalj men däremot planerar jag mina byten med omsorg. Jag har till exempel ett excel-blad där jag fyller på med kommande matcher för alla lag, så att jag lättare kan bilda mig en uppfattning om vilka spelare från vilka lag som är av intresse.
– Sedan behöver man nog vara ganska cynisk också, och inte blanda in allt för mycket känslor eller supportskap. Att ta in spelare bara för att man håller dem varmt om hjärtat fungerar inte i långa loppet. Det har jag slutat med för länge sedan, säger Patrik Wilhelms, som själv är Leeds-supporter.
”Njuter av det här”
Ett annat tips är att hålla igen med bytena. Inför varje omgång får man göra ett spelarbyte gratis, därefter kostar varje byte fyra poäng.
– Det är svårt att gå igenom en hel säsong utan att dra minus någon gång, men man ska nog försöka hålla ner minuspoängen så mycket som möjligt. Men visst, ibland kan det löna sig.
Finns det några spelare som har överraskat dig under säsongen, som kanske inte fanns med i ditt lagbygge från början men som du plockat in vartefter?
– Målvakten Emiliano Martinez i Aston Villa plockade jag in ganska tidigt. Han har verkligen haft en bra säsong. Några andra exempel är innermittfältaren Tomas Soucek i West Ham, försvarsspelaren Stuart Dallas i Leeds och anfallaren Ollie Watkins i Aston Villa. Ollie Watkins var nog den jag hade mest tro på, och mest tålamod med i jämförelse med andra. Även om han bränner mycket kommer han till oerhört många målchanser.
– Två spelare som jag var rätt på redan från början var Dominic Calvert-Lewin och James Rodriguez i Everton. När de flesta gick in för Timo Werner och Hakim Ziyech från Chelsea gick jag på Dominic Calvert-Lewin och James Rodriguez i stället, vilket visade sig lyckat. Everton började starkt samtidigt som det var Calvert-Lewin och Rodriguez som låg bakom det mesta i anfallsväg.
Har du tänkt fira dina FPL-framgångar på något sätt?
– Nej, det har jag inte tänkt göra. I ärlighetens namn är det ganska skönt att det är över nu. FPL är ruskigt roligt men man mår gott av en paus emellanåt också. Nu njuter jag av det här och så tar vi nya tag i augusti, avslutar Patrik Wilhelms.