Föreningen Ålands fotbolldomare, mera känd som Domarklubben, grundades redan 1955 och har fungerat som en intresseorganisation för de åländska fotbollsdomarna. Föreningen har bland annat ordnat med temakvällar, önskvärda utbildningar och diverse samkväm.
Nu väljer man dock att lägga verksamheten på is – och i mitten av januari begärde man utträde ur Ålands idrott.
– Det finns inte riktigt intresse för att driva föreningen vidare. Den har väl kanske spelat ut sin roll lite, säger ordförande Josef Fagerholm och fortsätter:
– Vi som vill kan ju träffas på liknande sätt ändå. Det krävs inte en föreningen och en styrelse för det. Den enda skillnaden är väl att Ålands fotbollförbund tar över det administrativa så som att söka bidrag och att bekosta våra utbildningar och ny utrustning. Men i övrigt är det här ingenting som påverkar våra förutsättningar att döma.
Jämställdhetskrav spiken i kistan
Att man låter föreningen vara vilande i stället för att lägga ner den har sina fördelar, menar Josef Fagerholm.
– Meningen är att man ska kunna få i gång den igen, om och när intresse för det finns. Det är betydligt lättare än att behöva grunda en helt ny förening, säger Josef Fagerholm.
Är det här ett beslut som kommer plötsligt eller har det växt fram under längre tid?
– Det har varit på gång ett tag och hade nog slutat så här oavsett. Men sedan finns det vissa faktorer som har påskyndat processen lite. Som blev spiken i kistan helt enkelt, säger Josef Fagerholm och nämner den nya 60/40-princip som Ålands idrott tagit i bruk.
– Det fanns liksom inte en chans att vi skulle få ihop det. Vi har bara en kvinnlig medlem och hon sitter redan i styrelsen...
Fotnot: 60/40-principen togs i bruk från och med 2023 och innebär att man varje förening behöver ha en jämställd styrelse där åtminstone 40 procent av medlemmarna är kvinnor för att kunna söka verksamhetsbidrag från Ålands idrott.