I tisdags bjöd IFK Mariehamn in tränare, ledare och föräldrar inom föreningen till ett informationstillfälle på Ålands sjöfartsmuseum.
Förutom att gå igenom ekonomin, summera säsongen 2023 och samtidigt blicka mot 2024 presenterade man även de svar man fick från den enkät man tidigare skickat ut gällande föreningens verksamhet.
– Enkäten har varit planerad sedan länge. Genom den vill vi höra vad de berörda tycker och tänker om föreningen, och vad de vill att vi ska satsa på i framtiden, säger föreningschef Rezgar Amani.
– Utan att gå in på allt för många detaljer kan vi ändå konstatera att det finns saker som man tycker att vi ska fortsätta med men också sådant som man tycker att vi borde sluta med.
Många olika viljor
I slutet av sommaren riktade tidigare IFK Mariehamn-tränaren Carl-Johan ”Calle” Greiff skarp kritik mot styrningen av föreningens barn- och ungdomsverksamhet.
Han ansåg bland annat att IFK sysslar med nivåindelning och skapar en osund psykosocial miljö för barn. Insändaren väckte många reaktioner och skrivelsen skickades också vidare till såväl Rädda barnen som till bildningsnämnden i Mariehamn.
Det här har givetvis satt sina spår och i nämnda enkät fick IFK också svar på hur deras medlemmar ställer sig till bland annat nivåanpassningen.
– Det man kan säga är att det finns de som verkligen vill ha det men även de som tycker att vi borde sluta med det. Och det kommer väl inte direkt som någon större chock för oss att det råder delade meningar, säger Rezgar Amani.
– Vi är en stor förening som berör många. Vi har 500 aktiva spelare. Det innebär att vi har 1.000 föräldrar och tusentals mor- och farföräldrar som direkt eller indirekt har åsikter. Till på det har vi en hel rad sponsorer att ta i beaktande också. Det är svårt att få alla nöjda. Men nu, i och med enkäten, har vi åtminstone någonting att falla tillbaka på inför kommande år.
Träningsdosen en annan vattendelare
En annan vattendelare, enligt Rezgar Amani är träningsdosen.
– Där är det lite samma sak. Det finns de som tycker att vi borde ha färre träningspass i tidig ålder medan andra tycker precis tvärtom, att vi ska öka träningsmängden.
Rezgar Amani poängterar att man redan följer de rekommendationer som finns.
– Där vill jag ändå vara tydlig. Det är inte så att vi tar någonting ur luften utan vi följer ju så klart de rekommendationer som vi får till oss, från bland annat Finlands bollförbund men också från Ålands idrott och Ålands fotbollförbund. Vi tar dem i beaktande och försöker alltid anpassa vår verksamhet så att den blir så optimal som möjligt.
Anställda får nya ansvarsområden
På det stora hela är föreningschefen nöjd med informationstillfället och de åsikter som lyftes fram.
– Det finns massor att bena ut och överlag tycker jag att vi hade riktigt bra diskussioner under mötet. Vi konstaterar att det finns svåra frågor att ta itu med och många olika viljor att ta i beaktande. Från IFK:s sida är vi ödmjuka inför detta samtidigt som vi också vet att vi kan bli bättre.
Hur tar ni det här vidare? Gör ni några konkreta förändringar på grund av enkätsvaren?
– Det har vi redan gjort faktiskt. En grej man önskade till exempel var att våra heltidsanställda tränare skulle bli mera engagerade och involverade i alla lag. Därför har vi gjort en omorganisation. Från och med 2024 har våra heltidstränare inte längre huvudansvar för enskilda lag, utan i stället får de ett mera övergripande ansvar. Tidigare var Daniela Haglund tränare för damlaget, Johan Carlsson för pojkar födda 2009 och Gary Williams för vårt U17-lag. Så blir det inte nästa år, avslutar Rezgar Amani.