Frågan har fått ordentlig fart under sommaren. Först i och med före detta fotbollsproffset Joel Mattssons sommarprat i Ålands radio följt av nyheterna om att juniorspelarna Valter Enberg, Amir Oujlouq och Markus Andersson alla lämnar Åland för spel i andra klubbar i samband med att de börjat gymnasiet.
I sitt sommarprat sade 23-åriga Joel Mattsson, som alltså avslutade sin proffskarriär i fjol, så här:
– Det nästan svåraste med att komma upp på seniornivå i ung ålder var att kombinera fotboll och skola. Jag har alltid tagit skolan seriöst, och att ha en gymnasieutbildning var givet för mig. Men eftersom systemet ser ut som det gör och det inte finns något idrottsgymnasium på Åland var det alltid ett pusslande. Vissa lärare hade mer förståelse för det där än andra men ofta fick jag som svar att om vi ger dig ledigt måste alla andra också få ledigt.
– Samtidigt som jag skulle vara i skolan skulle jag ofta vara på träning. Jag försökte pussla med det så mycket jag kunde men varje vecka missades någon eller några träningar. Det är så klart inte fördelaktigt för någon som vill slå sig in i A-laget. Just hur skolsystemet ser ut här är en stor anledning till att jag tror det blir svårt för någon från Åland att gå långt i Europa. Eftersom det inte är tillåtet att missa lektioner eller plugga på distans kan man först i 18-19-års åldern börja satsa. Först i den åldern kan du på riktigt börja konkurrera.
Spelade lacrosse på planen bredvid
I svallvågorna av Joel Mattssons sommarprat gjorde fotbollstränaren Peter Lundberg ett uppmärksammat inlägg på sin egen Facebooksida, där han dryftade sina tankar kring ämnet.
– Under de år jag var tränare i IFK upplevde jag att det var jättesvårt att få de bästa unga spelarna till våra träningar, för att de var låsta till skolan till antingen 14.20 eller 16.00. Som konsekvens senarelade vi ofta våra träningar till eftermiddagar, vilket inte alls är optimalt av flera anledningar, säger Lundberg i en intervju med Ålandstidningen och fortsätter:
– Jag har särskilt ett starkt minne från den här tiden som verkligen irriterade mig. Det var när vi förberedde oss för en av de sista matcherna i guldstriden 2016 och Joel Mattsson inte fick komma på träning för att han var tvungen att vara i skolan. Och samtidigt som vi hade vår matchförberedande träning på WHA var han uppe på den gamla konstgräsplanen och körde lacrosse på gympan... Då är det någonting som inte står rätt till.
Fungerar på andra ställen
Nu för tiden är Peter Lundberg förbundskapten för Finlands U19-landslag. Genom jobbet har han börjat ifrågasätta förutsättningarna på Åland än mer.
– Jag reser ju runt en del och har fått större insyn i hur det fungerar i andra delar av Finland. Jag har också varit och hälsat på spelare som har sin bas i Tyskland, Danmark och i Sverige. Och av det jag har sett är det ett icke-existerande problem där. Ungdomarna kommer till A-lagets träningar när de behövs och när de får möjlighet, tack vare samarbete med skolorna och flexibilitet från skolans håll.
– Visst, det handlar om större städer och i flera fall om rena idrotts- och sportgymnasium. Men oavsett, om man nu kan få till det på andra ställen runt om i Europa måste vi väl även kunna få till det här hos oss?
En kritisk ålder
Peter Lundberg poängterar dessutom att det handlar om ett fåtal individer.
– Och då måste det gå att lösa. Gymnasieåldern är ofta en kritisk ålder för många fotbollsspelare. Det är under de åren som man börjar slå sig in i ett ligalag, till exempel. Det är en jätteviktig ålder för deras utveckling. Säg att du då missar tre-fyra träningar i veckan med ligalaget, vad ska du ersätta de träningarna med? På Åland har vi inget annat sammanhang som erbjuder samma kvalitet. Inte ens i närheten, säger Lundis.
Enligt Lundberg är fotboll, och många andra idrotter, inte som andra yrken.
– Det går inte att ta igen det du missar på kvällstid eller om några år. Man kan inte läsa ikapp eller skjuta upp. Det är här och nu som gäller. Så det är klart att jag blir frustrerad när jag ser och hör vad som pågår här hemma på Åland. Att vi inte kan ge våra absolut bästa idrottare de förutsättningar de förtjänar.
Lundberg avslutar:
– Det finns jättebra förutsättningar på Åland och vi har också flera spelare som har tagit sig hela vägen till ligan och till och med utomlands. Se bara på Adelina Engman och Joel Mattsson, för att nämna några. Så det är klart att det går att bli duktig på fotboll också här. Men vi kan göra ännu mer. Annars blir konsekvensen att våra talanger sticker härifrån, som många av dem gör nu.
I onsdagens tidning kan du även läsa kommentarer av Ålands lyceums rektor Marcus Koskinen-Hagman men också av liberalen John Holmberg, som valt att lyfta frågan politiskt.