Förra veckan offentliggjordes EU-beslutet i mikroplastfrågan och till en början rådde viss förvirring då den första informationen som sipprade ut var att försäljningsförbudet skulle införas redan i höst och att användningen av mikroplaster skulle förbjudas efter övergångstiden på åtta år.
Men så var alltså inte fallet. Förbudet träder i kraft först 2031 och under övergångsperioden går det fortsättningsvis bra att köpa in, lagra och använda sig av materialet – så att man kan fortsätta underhålla sina befintliga konstgräsplaner under deras återstående tekniska livstid även efter 2031.
Det här ger de fotbollen i Norden men också på Åland bättre förutsättningar att hitta hållbara alternativ.
– I dagsläget är det svårt att veta exakt hur det kommer att påverka våra planer. Men givet är att beslutet tvingar fram en hållbar lösning, både ur ekonomisk och miljömässig synvinkel, konstaterar Mattias Eriksson, hallchef i Eckeröhallen.
Följer med utvecklingen
Lennart Axelsson, enhetsledare på Mariehamns stad, är inne på samma sak.
– Vi är just i färd med att byta ut det gamla konstgräset på WHA:s norra plan. Men nästa gång det är dags lär det säkerligen vara en annan typ av granulat. Forskningen kommer nog att ta fart nu i och med det här beslutet, säger Lennart Axelsson.
Ser man till Vikingavallen hade Jomala kommun tidigare planer på att byta konstgräsmatta redan i sommar.
– Men man valde att skjuta på det till nästa år, mycket på grund av det kommande EU-beslutet, som vid tidpunkten inte hade fattats ännu, berättar Christer ”Krille” Mattsson, fritidschef i Jomala.
Motion om att ersätta med naturgräs
Precis som Mattias Eriksson och Lennart Axelsson har Krille Mattsson svårt att se vilket material man kommer att gå in för i framtiden.
– Än så länge finns det inte riktigt något fullvärdigt alternativ till gummigranulatet ute på marknaden som är av intresse. De som finns är antingen betydligt dyrare, inte tillräckligt testade eller inte gångbara med våra förutsättningar, säger Krille Mattsson.
– Men det ska bli spännande att följa med utvecklingen. För de kommande åren kommer det naturligtvis att hända mycket inom området.
Noterbart i fallet med Vikingavallen är att det kommit in en motion till kommunfullmäktige om att ersätta konstgräset med ytterligare en naturgräsplan. Frågan ligger just nu på fritidschef Krille Mattssons bord för utredning.