Tommy Lundberg klev in i ÅFF:s styrelse inför året och tog då på sig rollen som viceordförande.
Nu står det klart att han och nuvarande ordförande Heidi Kullberg byter plats till nästa år.
– Heidi har tidigare aviserat att hon ämnar kliva av och då gjorde vi en inventering kring eventuella ersättare. I samband med det meddelade jag att jag står till förfogande, förklarar Tommy Lundberg, till vardags docent i fysiologi vid Karolinska institutet.
Värdesätter sin tid på posten
Därmed blev det två år på ordförandeposten för Heidi Kullberg.
– Mitt beslut grundar sig så klart i min familjesituation. Vi har ett småbarn där hemma och ytterligare ett på kommande, säger Heidi Kullberg och fortsätter:
– Jag är dessutom väldigt engagerad i den handbollsrörelse som dragits i gång på Åland. Som gammal handbollsspelare vill jag gärna vara med och bidra.
– Det är ingen hemlighet att mina fotbollskunskaper är begränsade. Som ordförande i ÅFF har mina styrkor snarare varit på det organisatoriska planet, då jag till vardags är jurist. Jag är helt enkelt ganska insatt i hur man sköter en förening.
Hur skulle du summera dina år som ordförande? Och vad tar du med dig från uppdraget?
– Nå, det har hänt mycket på kort tid. Först hade vi en pandemi. Och därefter fick vi lite ruljans på personalsidan, vilket resulterade i flera rekryteringsprocesser. Sedan har vi också arbetat med att implementera den nya stödmodellen (Ålands idrotts fördelningsprincip, reds.anm.), säger Heidi Kullberg och avslutar:
– Så visst blev det betydligt mera arbete än jag hade räknat med. Men det hör också till när man är ordförande. Jag är väldigt tacksam över allt som posten har gett mig. Det har varit givande. Framför allt under några turbulenta månader i fjol när jag behövde sätta mig in i det praktiska arbetet lite mera. Det var först då jag började förstå vilka krafter som behövs för att hålla idrotten fungerande.
Förankrad i fotbollen
Till skillnad från Heidi Kullberg är Tommy Lundberg betydligt mera förankrad i fotbollen, även om det börjar bli många år sedan han hade en aktiv roll.
– Det känns kul att kunna vara med och bidra till åländsk fotboll igen. Jag har ju haft ett ganska långt uppehåll nu, utan något större engagemang egentligen, säger den tidigare ligamålvakten, som alltså var med och spelade upp IFK Mariehamn i Tipsligan 2004.
– Under samma tidsperiod jobbade jag ju dessutom på ÅFF:s kansli, som sportchef 2003–2006.
Vilka utmaningar väntar för ÅFF framöver?
– Som sagt har det varit några turbulenta år för förbundet med personalomsättningar och så vidare. Det har ju gjort att verksamheten blivit lite lidande. Men nu känns det som att vi är redo att höja blicken lite mera, säger Tommy Lundberg och fördjupar sig lite:
– Jag tror att det är viktigt att vi tar reda på var och hur ÅFF kan bidra på bästa sätt. Det ska alltid ligga i en takorganisations intresse att se över sina uppgifter. Vad behöver våra medlemsföreningar och på vilket sätt kan vi hjälpa dem?
– På ett bredare plan ligger det i vårt intresse att alla som vill ska kunna spela fotboll, oavsett vilken kommun man bor i eller vilken förening man tillhör eller inte tillhör. Fotboll ska vara till för alla och där finns det alltid förbättringsmöjligheter. Det blir en av uppgifterna att titta närmare på.
Flera förändringar i styrelsen
I och med att Tommy Lundberg är bosatt och verksam i Stockholm finns det risk att han inte kan ta sig till Åland inför alla styrelsemöten.
– Men som tur är finns det gott om digitala lösningar nu för tiden. Vi har kört vidare med hybrid ända sedan pandemin egentligen. Det fungerar jättebra, säger Tommy Lundberg.
– Med det sagt så är jag väldigt glad över att Heidi (Kullberg) erbjudit sig att gå in som viceordförande. Det känns tryggt då hon bor och verkar på Åland samtidigt som hon verkligen tagit på sig ett stort ansvar under sina år som ordförande.
Flera förändringar kommer att ske i styrelsen för 2024. Nya medlemmar blir Simon Rosenberg (Lemlands IF), Hanna Nordström (Jomala IK), Merja Lampela (IF Fram) och John Johansson (Hammarlands IK).
Rezgar Amani (IFK Mariehamn), Marie Bamberg (IF Finströmskamraterna), Christer Lillie (Ålands fotbollsdomare), Barbro Carlsson (Åland United) och Caroline Liewendahl (FC Åland) har samtliga ett år kvar av sina mandatperioder.
» Ålands fotbollförbund
• Är takorganisation för de åländska fotbollsföreningarna.
• Grundades år 1943, då som Ålands Bolldistrikt.
• Har i dag 11 medlemsföreningar. Totalt räknar man med att det finns 85 åländska lag i olika åldrar och serier.
• Det finns ungefär 1.000 licensierade fotbollsspelare och omkring 500 motionsfotbollsspelare.
• Har för tillfället två anställda:
– Zacharias Fjellander (förbundsansvarig) 75 %
– Alexander Ahtola (domaransvarig) 25 %
Källa: ÅFF