I början på året startade Jomala IK (JIK) ett nytt lag där personer med olika funktionella utmaningar för första gången fick möjlighet att spela organiserad fotboll på samma villkor som alla andra i föreningen.
– Det var svårt att veta vad man skulle förvänta sig när vi tog över fotbollsverksamheten från DUV, men det har varit bra och fint. Vi har 16 spelare med i truppen och feedbacken från spelare och föräldrar har varit bra, säger JIK:s huvudtränare Kim Nordberg.
Med enhetliga träningsställ och matchtröjor med föreningens logo på bröstet stärks parafotbollens plats i klubben.
– Man tillhör en förening på samma villkor som vem som helst i JIK.
I juni åkte laget till Uppsala för en träningsmatch mot Vaksala-Tigrarna, ett möte som slutade i seger. Förra helgen på JIK-dagen skulle ett returmöte ha skett på hemmaplan.
– De var tvungna att ställa in, men vi mötte i stället JIK-damer och vann med 8–3, så vi har en färsk match i benen.
Övat någon straff
På fredag väntar det som betecknades som årets match i DUV:s regi, och som det nu också finns höga förväntningar på: Det årliga mötet mot IFK Mariehamns ligalag på Wiklöf Holding Arena. Avspark sker klockan 19.00.
Genom åren har DUV dragit det längsta strået i matcherna som samtliga gånger avgjorts på straffar.
Har ni övat straffskytte?
– Det kan hända att vi tränat på en eller annan straff, det ska jag inte dölja. Men annars har vi tränat på som vanligt och det är fin energi hos spelarna, säger Kim Nordberg.
Målsättningen är dock att få till ännu fler matcher och förutom vänklubben Vaksala-Tigrarna hoppas man etablera kontakt med fler föreningar som inrymmer parafotboll.
– På Åland är det svårt att hitta lag andra lag som har spelare med funktionsnedsättningar, och de matcherna är ju de roligaste, det blir på riktigt.
Har laget utrymme att växa?
– Ja, det har vi. Vi är som sagt 16 spelare och är väldigt mixade i åldrar och funktionsvariationer. Det vore jättefint om vi kunde blir fler vilket kan möjliggöra fler lag.
Utmaningar
Han säger att i Sverige är parafotbollen mer kategoriserad, till exempel finns lag för spelare med NPF-diagnoser som andra lag för dem med intellektuella funktionsnedsättningar.
– Att vi är mer mixade blir en utmaning på flera sätt. Till exempel är någon väldigt ung, 7–8 år, och en annan fullvuxen. Det kan bli svårt att hitta en nivåanpassning, det kan endast ske om vi är fler.
Laget tränar på Vikingavallen på torsdagar klockan 16–17 och Kim Nordberg tipsar om att följa lagets resa på Instagramkontot @jomalaikparafotboll.
Till sist, hur slutar matchen mot IFK:s herrar på fredag?
– Då säger jag 12–11 till oss, så får jag bli besviken om det går till straffar.
Målgaranti alltså?
– Vi har målspottare i laget och kanske har IFK fått islossning efter sin senaste match.