I fjol var det få åländska friidrottare som kom till start i de tidiga svenska inomhustävlingarna. När coronapandemin slog till på allvar blev det tvärstopp – och sommarens tävlingar försvann lika snabbt i tävlingskalendern som friidrottsarenan på Wiklöf Holding Arena som till stora delar gjordes om till konstgräsplan.
Nu står en ny inomhussäsong i startblocken – men den svenska tävlingskalendern är fortsatt full av inställda tävlingar.
– Det slår hårt för oss då vi inte kan åka över till Sverige och tävla, noterar nya friidrottsbasen Lucas Mattsson.
Den finländska inomhussäsongen ligger även till stora delar på is men inomhus-FM i Jyväskylä och framför allt juniorernas FM-tävlingar i Tammerfors i slutet av februari finns fortsatt kvar i tävlingskalendern.
– Där har vi några som är aktuella men nu har de utökat antal tävlingsdagar och då får vi se hur många som är intresserade att åka, säger Lucas Mattsson.
Även om man har möjlighet att träna och genomföra vissa tävlingar på hemmaplan är det lång ifrån någon optimal uppladdning för större uppgifter.
– Har man inte tillräckligt många tävlingar i kroppen är det svårt att åka på ett mästerskap också, säger medeldistanslöparen Lucas Mattsson som talar med egen erfarenhet.
– Det var även det som hela förra utomhussäsongen föll på, noterar Lucas Mattsson som kan konstatera att Åland var helt utan representation i fjolårets FM-tävlingar.
Tävlar i Eckeröhallen
Den unga åländska friidrottarna brukar traditionsenligt göra upp i en inomhusserie i Eckeröhallen under vintern. Nu tvingas man avvakta innan man kan köra igång en ny säsong.
Orsaken är naturligtvis de restriktioner som finns i coronapandemins kölvatten.
– Det fungerar inte som det ser ut nu men vi får se över lite olika alternativ. Vi planerar för den men vi är medvetna att det kan komma att ändras med mycket kort varsel och vi måste testa oss fram, säger Lucas Mattsson.
Lucas Mattsson upplever att det fortsatt finns ett gott intresse för friidrotten
– Vi hade bra fart på juniorsidan i fjol då vi hade 72 unga friidrottare och vi har fått många nya under det senaste året, säger han.
Bland de äldre friidrottarna i ÅID:s träningsgrupp kan det komma att bli ett efterlängtat test redan inom ett par veckor.
– Det viktigaste nu är att de lite äldre friidrottarna som tänker sig att tävla framåt sommaren får en liten formcheck. Det är svårt att hålla uppe kontinuiteten i träningen om man inte får någon feedback hur man ligger till och om man går framåt, noterar Lucas Mattsson.
Nya Baltic Arena
De åländska friidrottarna har dock att se fram emot den helt nybyggda arenan Baltic Arena i Mariehamn som ska stå klar till sommaren.
– En sådan här arena väcker naturligtvis intresse och vi har ända sedan bygget startat planerat för någon form av inbjudnings- och invigningstävling. Men just nu ligger planeringen lite på is då vi inte riktigt vet om vi kan komma att genomföra det, säger Lucas Mattsson,
Åland och Baltic Arena står även som värd för SFI-mästerskapen 2022.
– Vi skulle gärna vilja ha en lite större tävling innan dess för att kunna se över hur tekniken fungerar och med alla funktionärer, säger Lucas Mattsson.
Åland har även stått som värd för SFI-seriefinalen varje höst under många år men dessa tävlingar har inte avgjorts de senaste säsongerna då intresset från några Finlandssvenska föreningar varit svalt.
– Att seriefinalen har gått på Åland har fått en del kritik de senaste åren men inom SFI heter det att finalen ska fortsätta i någon form på Åland och alltid under höstkanten. I dagsläget är dock formatet oklart, noterar Lucas Mattsson.
– Vi inom ÅID har sagt att vi är lite oklara med hur det blir den här säsongen och nästa år har vi SFI-mästerskapen. Så det är snarare från 2023 som det blir aktuellt igen, spår Lucas Mattsson.