Den åländska friidrotten har haft det tungt de senaste åren där både Covid-19-pandemin och det försenade bygget av den nya friidrottsarenan i Mariehamn har sinkat idrottarna rejält.
På Prästö i Sund har 74-årige Keijo Hiltunen suttit och funderat som bäst hur man ska kunna väcka liv i en inte allt för vanlig disciplin inom friidrotten – kastgrenarna.
– Det verkar i alla fall finnas ett litet intresse, säger Keijo Hiltunen som under sommaren besökt några träningar och träffat ett par åländska kastare.
Och den Björneborgsfödda släggkastaren vet att han kan lära ut.
– Jag har alltid hållit på med släggkastning men en skada satte tidigt stopp för mig. Men jag har varit tränare i Sverige och jag har hjälpt esterna och balterna en hel del, säger Keijo Hiltunen.
Keijo Hiltunen var bland annat den som upptäckte och tränade den svenska släggkastaren Tore Gustafsson som senare kom att sätta svenskt rekord – en rekordnotering på 80,14 meter som fortfarande står sig efter drygt 30 år.
– Vi har fortfarande kontakt och han säger att han ska komma och hälsa på när han kan, säger Keijo Hiltunen om sin tidigare adept som för närvarande är tränare för det engelska landslaget.
Kastplan på Vårdö
Keijo Hiltunen har redan några idéer på hur man ska få unga friidrottsintresserade att välja kastgrenar som slägga och diskus.
– Man måste tillfällen få prova på och även låta föräldrar få prova på. Vi har några kastställen på Åland men det behövs även redskap. Till exempel kastplan på Vårdö är jättefin, noterar Keijo Hiltunen.
Han påpekar att han gärna ställer upp med sina kunskaper till både de nuvarande åländska kastarna och för unga nyfikna nybörjare..
– Det finns mycket man kan göra. Vad jag har sett så kastar man bara med 70 procents kapacitet. Jag kan försöka ställa upp så mycket jag kan, säger han.
Så, vad är då egentligen tjusningen med släggkastning?
– Det är egentligen världens lättaste gren. Det är bara att sätta fart, hänga i handtaget och njuta av livet, säger han med ett skratt.
Kom tillbaka som veteran
Keijo Hiltunen hittade släggkastningen som ung grabb i Björneborg.
– Det var min morbror som kastade på 1950-talet och det var då det började, minns han.
– Men farsan tyckte inte om att jag kastade.
För egen del nosade han på FM-medaljer som junior men tvingades lägga ner karriären efter en knäskada. Efter flytt till Göteborg började karriären som tränare ta fart på riktigt.
Och kärleken till släggan höll i sig.
– Jag kom tillbaka som veteran på 1980-talet på skoj och gjorde 58,50 meter med bara två månaders träning, noterar Keijo Hiltunen som bland annat kunde kvittera ut ett EM-brons för veteraner i 45-årsklassen.
Keijo Hiltunen har fortsatt ett brett kontaktnät inom friidrotten på både den svenska och finländska sidan.
– Jag har fortfarande kontakt med alla och kan lätt skaffa hjälp om det behövs, säger Keijo Hiltunen som har 58,80 som officiellt personbästa för egen del.
Den 3 augusti kastar damerna OS-final i slägga och dagen efter gör herrarna upp. Då sitter Keijo Hiltunen klistrad framför tv:n.
– Ja, så klart, säger han med ett skratt.
Fotnot: Åländska rekorden i slägga innehas av innehas av Ove Lehto (45.36) och Sandra Lönn (32.27).