För tio år sedan gav sig Malin Mattsson iväg till Sverige för att följa sin dröm. Att få jobba med hästar.
Efter en tre år lång utbildning till diplomerad höstskötare på anrika Strömsholm tog arbetslivet över där det slutligen blev tre år som stallchef med ansvar för tio hästar på en anläggning i Kungsbacka utanför Göteborg.
– Jag var ensam som jobbade där, så visst var det tufft men det var väldigt lärorika år, säger Malin Mattsson som även hann med att skaffa en egen kundkrets som tränare för andras hästar i Göteborgsområdet innan hon vände hemåt till Åland för ett tag sedan.
Mellan sin utbildning och arbetslivet i stallet hann hon även med ett kort jobb inom möbelbranschen. Som sängbyggare på Hästens sängar i Köping.
– Jag letade efter ett jobb efter min utbildning och hittade ett, säger Malin Mattsson med ett gott skratt.
Vill se utveckling
Men det är på hästryggen Malin Mattsson känner att hon är i sitt rätta element. Och då gärna på sin egen nioårige valack Diviero – kallad Diego.
– Jag köpte honom som treåring i Sverige. Det föll sig naturligt att kalla honom Diego, säger Malin Mattsson som köpte honom färdigt inriden men fick hoppa in honom på egen hand.
Diego fick naturligtvis följa med hem till Åland där duon vände hemåt. Väl hemma blev hon dock varse att hästsporten inte utvecklats nämnvärt sedan hon lämnade ön.
– Alla vill att det ska hända något men ingen vill göra någonting. Men det händer faktiskt inte så värst mycket på häst-Åland, säger Malin Mattsson som tillsammans med Ålands hästsportförenings Ellinor Almer nu lovat att man ska ta tag i saker och ting.
Man börjar helt sonika med att se över tävlingsbiten.
– Jag tror att många helt enkelt inte vill tävla då de kanske är rädda vad andra ska tycka. Men att tävla är det är det roligaste som finns och det ger samtidig ett kvitto på att träningen gett resultat, säger Malin Mattsson.
Redan om två veckor håller Malin Mattsson en öppen föreläsning tillsammans med sin häst för allmänheten – en så kallad ”clinic” på Stall Aftonsol – där tävling är i fokus.
– Många vet inte hur en tävling fungerar och man är rätt utsatt när man tävlar vilket många kan vara rädda för. Jag vill förmedla hur man kan tänka och förbereda sig inför tävling. Helt enkelt hur man hanterar nervositet.
– Och då är det här en bra början – att prata tävling innan tävlingssäsongen börjar, säger Malin Mattsson.
Malin Mattsson står därmed redo att hjälpa den åländska ridsporten framåt.
– Jag hoppas att folk kommer att vilja ta hjälp och känna självförtroendet växa. Sedan kan man börja tävla. Känner man att man blir bättre utvecklas man och då går det bättre på tävlingarna också, säger hon med ett leende.
Vilka hoppas du att kommer till Stall Aftonsol den 16 mars?
– Jag hoppas att det kommer många yngre ryttare – och naturligtvis deras föräldrar också. Och kanske sådana som skulle vilja tävla men kanske inte vågar.
Naturliga steg
Malin Mattsson har inte stött på samma problematik gällande unga ryttares vilja att tävla under sina år i Sverige där hon upplever att det finns mer naturliga steg i utvecklingen av unga ryttare.
– Där börjar man bland annat tävla mycket, mycket tidigare, säger hon.
Det tävlas dock en hel del på Åland i både hoppning och dressyr redan nu. Det handlar dock inte om några officiella tävlingar.
– Förhoppningsvis kan vi ha officiella tävlingar här nästa år, säger Malin Mattsson.
Den här säsongen planerar man fem tävlingsdagar inom Ålands hästsportförening i både dressyr och framför allt hoppning där man numer erbjuder en a- och en b-klass, det vill säga en klass som avgörs på tid och en klass utan tidtagning.
– Det kan kännas mer tryggt att gå upp en klass på det här sättet. Man kan gå upp från en klass med tidtagning till en utan tidtagning. Det blir ett mer naturligt steg på det sättet, säger Malin Mattsson.
Plats för ytterligare clinic
Malin Mattsson ser fram emot sin första clinic. Det kan även komma att bli flera återkommande föreläsningar om intresse finns.
– Det finns hur många ämnen som helst, noterar Malin Mattsson.
– Varför inte låta ryttarna sitta upp på varandras hästar. Man blir hemmablind på sin egen häst och andra kan upptäcka andra saker hos din häst. Och man kan faktiskt svälja sin stolthet och säga att man behöver hjälp också, funderar Malin Mattsson.
Varför är det så viktigt att tävla?
– Som sagt, framför allt för att det är roligt. Men man måste kunna vara nöjd åt andras framgångar och kunna säga det till dem också. Blir man själv ”pushad” växer man mycket av de orden.
Malin Mattsson vill även leva som hon lär och inte bara ”pusha” andra ryttare mot framgångar. Hennes egna planer är främst att gå upp till en 120-centimetersklass med sin egen ögonsten Diego.
– Vi ska försöka kvala in till Jönköping Horse Show. Det är målet för i år, säger hon med ett målmedveten leende.
Malin Mattsson har därmed helt nya drömmar att infria.
– Det är att kunna arrangera internationella tävlingar med stora klasser igen och få hit ryttare och hästar från bland annat Sverige och Finland.
– Att ha en tävling som pågår under flera dagar och ha klasser som passar alla, även med lite underhållning som passar alla i familjen och inte bara den som är på plats för att tävla. Det är inspirerande och motiverande att se riktigt duktiga ryttare rida, säger Malin Mattsson.
– Och i framtiden ett ha min egen anläggning där man kan träffas, mötas och träna, säger 27-åringen.