»Fotboll
2011 fälldes nio dåvarande RoPS-spelare i en av de största mutskandalerna i finländsk idrottshistoria någonsin.
Spelarna i fråga hade mottagit stora summor pengar för att prestera dåligt på planen och samtliga fick de villkorliga fängelsestraff.
Även IFK Mariehamns förre målvakt Willis Ochieng misstänkts ha tagit emot mutor i samband med två matcher i den grönvita tröjan men då han redan lämnat laget och Finland när dessa uppgifter kom fram klarades fallet aldrig upp.
Nu träder Ekhiabhi Okodugha, tidigare lagkamrat till de dömda RoPS-spelarna, fram och berättar att han vid minst ett tillfälle fått ett erbjudande om att lägga sig. Men inte i RoPS utan i IFK Mariehamn.
–Under min första säsong i IFK kontaktades jag per telefon men tackade direkt nej till erbjudandet. Jag skulle aldrig äventyra att svärta ner min karriär eller mitt namn för pengar, säger Ekhiabhi Okodugha, som inte vill kommentera summan han erbjöds.
Vem som stod bakom initiativet vet han inte då han kontaktades av så kallade budbärare.
–Det är tråkigt att det finns fotbollsspelare som låter girigheten ta över. Jag tycker synd om dem på något sätt.
”Man måste träda fram direkt”
Från finländska bollförbundets sida vill man inte kommentera ifall man känner till det här fallet kring den aktuelle spelaren Ålandstidningen nu skriver om. Men man ser allvarligt på att spelaren i fråga inte trätt fram tidigare.
–Det finns regler som säger att spelare, tränare, domare och andra som kan påverka matchresultat måste meddela så fort de kontaktats av så kallade matchfixare. Vem man kontaktar eller hur man gör det är upp till den eller de som kontaktats men man måste få fram det på något sätt, säger en representant från bollförbundet, som inte vill nämnas vid namn då en eventuell hotbild kan uppstå när det gäller sådana här frågor.
–Kampen mot matchfixandet är långt ifrån avklarad och singaporianen Wilson Raj Perumal, som suttit av sitt fängelsestraff för fotbollsfusk, är på fri fot igen. Mycket tyder dessutom på att han jobbade vidare med liknande verksamhet från fängelset.
Finns det andra kända aktörer?
–Så klart det finns. Det här är en mycket etablerad och svårhanterad brottslighet.
Använder sig även av hot
Bollförbundet vill också poängtera att aktörerna inte bara använder sig av mutning utan också genom hot och utpressning.
–Vad gör man när någon plötsligt hotar ens familj? Då är man ganska desperat kan jag tänka mig.
Om fusket ökat sedan skandalen 2011 är omöjligt för bollförbundet att uttala sig om men däremot kan man konstatera att allt större resurser läggs på att motarbeta det.
–Från bollförbundets sida kan vi göra tre saker. Vi kan skola och informera spelare, tränare och domare, sätta hårdare regler och på ett bättre sätt övervaka matcher. Men så fort vi får fram uppgifter eller misstankar så vidarebefodrar vi dem till polisen då det är en polisiär fråga, säger bollförbundet.
IFK helt ovetande
Uppgifterna som Ålandstidningen nu presenterar är helt nya för IFK Mariehamn.
–Det är en fullständig nyhet för oss, säger IFK:s ordförande Robert Söderdahl, som precis som bollförbundet också ser mycket allvarligt på det här.
–I vårt regelverk framkommer det mycket tydligt att spelare som kontaktas av matchfixare vidare ska kontakta oss och berätta om det.
Att Ekhiabhi Okodugha inte trätt fram med dessa uppgifter tidigare förstår Söderdahl inte.
–Om han ändå tackat nej förstår jag inte varför han inte tagit upp det med oss. Skulle han ha gjort det hade han ju på ett tydligt sätt undvikit att misstänkas.
Känner ni till flera fall där spelare som ingått i er trupp kontaktats?
–Förutom fallet med Willis Ochieng, där vi mottog informationen utifrån, så är detta det enda fall som nått vår kännedom.
Vad ska man göra som spelare i IFK ifall man kontaktas?
–Då ska man kontakta oss och meddela det exempelvis till vår vd Peter Mattsson så att han kan föra det vidare till Tipsligan och bollförbundet, säger Robert Söderdahl, som avslutningsvis är noga med att poängtera att IFK årligen informerar sina spelare om vad som gäller i klubbens regelverk.
Victor Sundqvist