Frukost lite före nio. Därefter segling fram till lunchen vid tolv och på eftermiddagen ytterligare aktiviteter.Sedan väntar middag och avslutningsvis bastu, lite bad och fri lek. Det är dagsprogrammet för de 22 barn som deltar i det fyra dagar långa optimistlägret.ÅSS har arrangerat seglarläger på Rödhamn sedan 1970-talet och många traditioner lever vidare än i dag.
BarkbåtsraceÖverallt i båthamnen sitter, står och går deltagande barn med varsin barkbit i handen.Märkligt kan tyckas. Att en liten bit bark skulle vara så populär år 2015.– På söndag avslutas lägret med det mest prestigefyllda racet, säger Emil Nordlund, juniorhuvudtränare.– Då är det barkbåtsrace. Under lägret får barnen göra sina egna barkbåtar. Vinnaren får ett ärofyllt vandringspris. Det är tradition.Emil Nordlund deltog själv i lägret som barn. Det var en höjdpunkt då och det är det fortfarande.– Ja, visst är det så. Men något barkbåtsrace vann jag aldrig. Jag tror faktiskt inte att jag någonsin tillhörde toppskikten ens, säger han och skrattar.
Skattjakt och femkampDeltagarna är uppdelade i fyra grupper som efter schema byter aktiviteter med varandra.– Vi har 606-segling, träning med optimistjollar, race med optimistjollar och teori på agendan. Och så snurrar det på, säger Emil Nordlund.När Ålandstidningen besöker Rödhamn på lördagen, lite före lunch, är det full fart på verksamheten. Och efter matpausen väntar skattjakt.– Under lägret har vi en femkamp, berättar Emil Nordlund.– Och skattjakten ingår där. Varje grupp ska under femkampens grenar samla på sig så många poäng som möjligt. I slutändan koras en grupp som segrare. Förutom skattjakt är det exempelvis dragkamp, stövelkast och så vidare.Skattjakten består av ett antal frågor utspridda på ön. I slutet av banan hittar man skatten. En av de fyra grupperna, även kallade Regnbågshajarna, gör sitt bästa för att komma dit med så många rätt som möjligt.
Får många nya kompisarDaniel Nettelbladt, inom några dagar tio år, ingår i gruppen och berättar att detta är hans första seglarläger.– Jag är från Åland, men bor nu mera i Stockholm. Jag seglar mest när jag är på Åland, vilket jag är de flesta lov.Daniel berättar att han fått många nya kompisar.– Några kände jag innan lägret, men nu känner jag alla. Nästa år kommer jag hit igen.Vad tycker du är det bästa med lägret?– Att segla 606:or. Helt klart. Det går så snabbt.Anni Gustafsson är en av de lite äldre deltagarna och lägret är hennes femte i raden.– För mig är det lite av sommarens höjdpunkt. Jag har nog längtat. Många av mina kompisar seglar och här får man chansen att vara med dem dygnet runt i några dagar, säger hon och fortsätter:– Sedan älskar jag Rödhamn. Vi har en segelbåt i familjen så vi brukar ofta komma hit.
Victor Sundqvist