Som Ålandstidningen tidigare berättat är Caroline Sjöblom, till vardags förbundskapten för Sveriges F19-landslag, på plats under OS i Japan – som scout för Sveriges damlandslag.
– Mitt jobb blir att göra en kvalitativ analys av motståndarna. Vanligtvis har man ofta tre–fyra scouter på plats i ett OS men den här gången är jag den enda som får åka. I och med coronaläget finns det väldigt strikta riktlinjer, berättade Caroline Sjöblom i Ålandstidningen 30 juni.
Så här långt har Sverige gått som tåget – och vunnit alla sina matcher, varpå man nu är framme i final. Laget inledde turneringen med att slå guldfavoriten USA med hela 3–0 i första gruppspelsmatchen.
– Vi gör en stark insats då spelarna presterar maximalt. Vi kunde verkligen såra USA:s svagheter vilket ledde till att vi både vann matchen relativt stort men kunde också stoppa deras offensiva stjärnor. Jag var inte förvånad över att vi vann, däremot över att vi vann så stort och spelade fantastiskt bra stundtals, skriver Caroline Sjöblom i ett mejl.
Framme i final
Sverige vann sedan även mot Australien och Nya Zeeland i gruppspelet. Därefter har man slagit ut Japan i kvartsfinal och Australien i semifinal. I finalen, som spelas natten till fredag (avspark 05 finsk tid), väntar Kanada.
– Vi tar en match i taget, skriver Caroline Sjöblom.
Hur förklarar framgångarna hittills? Vad ligger bakom dem?
– Det är en lång process som jag enbart kommit in på slutet i, i och med att jag inte till vardags ingår i damlandslagets stab. Det jag kan tycka är att spelarmaterialet är bättre än någonsin, spelarna huserar i storklubbar i Europa och är i fysisk toppform, det i kombination med att Peter Gerhardsson (Sveriges förbundskapten, reds.anm.) väljer ett spelsätt som passar spelartyperna gör det ännu enklare. Sen helheten med coachning, analys och hela stabens proffsighet tror jag är en viktig nyckel för att vi har gått långt i turneringen.
Hur har den generella upplevelsen varit hittills? Vilka intryck har de olympiska spelen gjort på dig?
– OS är stort, hade nog inte förstått innan hur många personer som är inblandade i ett OS. Tror vi är uppemot 18.000 personer som bor i OS-byn till exempel. Det som ger avtryck är atmosfären. OS känns som en gigantisk festival, men alla är här för elitidrott och vill prestera. Stämningen är väldigt energirik och mångkulturell, svarar Caroline Sjöblom.