Grusplanen invid Godby högstadieskola är tyst och öde, ett par partytält har rests, vid målfållan dammar det lätt om de nydragna vita kalklinjerna och en barack är på kommande. Så ser det ut dagen innan den stora finlandssvenska orienteringsfesten startar.
I dag fredag lär det bli betydligt mycket mer liv och rörelse på sandplanen när 18 föreningar och uppemot 450 deltagare, plus 90 funktionärer sätter sin prägel på tävlingarna.
FSOM, eller Finlands svenska orienteringsförbunds mästerskap ordnas av tradition på Åland med tio års mellanrum. Senast gick tävlingarna här år 2010, den gången dels i Mariehamn och dels kring skidskyttecentret i Jomala. I dag drar tävlingen som var tänkt att avgöras redan i fjol, men som sköts fram till i år på grund av pandemiläget, i gång i Godby, Finström.
Tävlingsledare för mästerskapen, i vanlig ordning när de arrangeras på Åland, är Lars Janlöv.
– Ja, jag börjar ha viss rutin på det här, men ändå är det mycket information som jag behöver ha i huvudet samtidigt, säger han.
Vad är det med orientering som gör att du ändå vill ta på dig det här ansvaret?
– Jag återkommer alltid till det faktum att man får kombinera motionen med att jobba med huvudet. Du måste vara klar i tanken trots att du kanske är trött efter ett långt lopp. Till och med eliten i VM gör ibland till synes enkla missar när de blir trötta.
Elektroniska hjälpmedel
Som den uppmärksamme noterar är det en stor apparat att få allt att flyta på sömlöst. Under intervjun Med Lars Janlöv märks det också emellanåt då telefonen ringer och någon undrar över en FSOM-relaterad fråga.
– Ja, det lär nog inte bli så många timmars sömn de här närmaste dagarna, säger han med ett skratt och tillägger:
– Men det är det värt.
Banläggningen och kartorna är förstås redan färdiga inför tävlingen, men de elektroniska stämpelenheterna och själva kontrollerna placeras ut under torsdagskvällen.
– Elektroniken underlättar hela proceduren med resultatservice, säger Lars Janlöv och fortsätter:
– Orienterarna har en bricka som de lägger på kontrollerna, och när de kommer i mål lämnar de in den till tävlingscentralen.
Sedan tar det inte många sekunder innan de kan se resultatet på sina telefoner.
Stenarna som släppte från hjärtat
Själva banläggningen har gjorts av Niklas Böling, Matti Janlöv och Marcus Söderström. Dessutom har Maria Sjöström och Ellen Mattsson ansvarat för barn- och ungdomsbanorna.
Är de lätta, svåra eller medelsvåra enligt din bedömning?
– Vi eftersträvar att få banor som är utmanande för respektive klass. Ju högre klass, desto knepigare ska det vara att hitta kontrollerna. Det samma gäller svårighetsgrad på terrängen.
Har ni varit oroliga för att tävlingen ska behöva skjutas fram ännu en gång?
– Varje dag ända tills nu, men nu känns det som att flera tunga stenar släppt från mitt hjärta.
Fanns det en reservplan?
– Man kan säga att jag hade en knapp att trycka på för att sätta i gång en kedja av händelser för att få fart på arrangemanget. Men arbetet hade inte varit förgäves även om det hade blivit framskjutet. Då hade vi ju i stället haft det mesta förberett inför nästa år.
Bara unga ålänningar
Bland herrarnas förhandsfavoriter i klassen H21 kan Andreas Hall från IF Femman och IK Minken-fostrade Fredric Portin nämnas. På damsidan får Amy Nymalm som representerar Pargas IF gälla som favorit tillsammans med klubbkamraten Yvonne Gunell.
Enligt reglerna i FSOM får inte orienterare från arrangörsföreningen, det vill säga IF Åland orientering, delta. Undantag görs dock för tävlande under 16 år. Således deltar ingen ålänning i huvudklasserna. Däremot startar elva stycken ungdomar i olika klasser.
Tävlingsledare Lars Janlövs avslutande önskan för mästerskapet blir, förutom att han hoppas på sol och bra väder, att också ålänningarna tar sig tid att heja och följa tävlingarna.
– Jag hoppas att folk hittar hit, det blir en rolig upplevelse.