Tävlingsformen swimrun är precis vad det låter; en blandning mellan löpning och simning som går ut på att springa och simma ett antal olika sträckor mellan öar och skär utan att stanna. Man tävlar oftast i par men även individuellt – och först i mål vinner.
I helgen arrangeras den sjunde upplagan av Åland Swimrun i Käringsund där ett drygt 60-tal entusiaster från främst Norden i dagsläget anmält sig till de olika utmaningarna som sträcker sig mellan 4,5 kilometer och 21 kilometer som längst.
De två senaste pandemiåren har Åland Events arrangerat tävlingarna men med betydligt färre deltagare än de tidigare åren.
– Det verkar har kommit tillbaka lite deltagare vilket är roligt, säger Ia Colérus i arrangörsstaben och noterar även att en schweizare är tillbaka i anmälningslistorna sedan tidigare.
Tävlingarna avgörs oavsett väder och vind.
– Det är först nu som jag vågat titta på prognoserna och det vekar som om det blir mulet, vaken regn eller sol och tre-fyra sekundmeter. Det är okej, säger Ia Colérus.
Fredagens inledningssträcka över 4,5 kilometer är främst för juniordeltagare men även för de som vill värma upp med en kortare sträcka inför lördagens utmaningar.
– Det är nog många som ska tävla på lördag som även kommer att tävla på fredagen också. Det kommer säkert några som vill passa på att känna på terrängen, säger Ia Colérus.
På lördagen har man såväl 6 kilometer som 15 kilometer på programmet – och den för året mest utmanade 21-kilometersträckan.
– ”21:an” har vi faktiskt aldrig provat tidigare och det blir intressant att se hur den tas emot. Roligt med den sträckan är att deltagarna kommer in för varvning. På det sättet blir lite mera publikvänligt än tidigare, säger Ia Colérus.
Åland Event, som arrangerar Åland Swimrun, har även haft en tuffare 50-kilometerssträcka i sitt utbud men det kräver ett stort antal deltagare för att det överhuvud taget ska bli av.
– Vi brukar erbjuda den långa sträckan men vi ställer även ett krav att vi måste ha ett visst antal deltagare klara i ett tidigt skede om den ska bli av. Det är ett stort maskineri att arrangera och det tar nästan en vecka att bara markera sträckan samtidigt som övervakningen är jättekomplex, säger Ia Colérus.
Senast man genomförde 50-kilometersträckan var 2019 då en finländsk duo vann på segertiden 10.20 timmar efter att ha sprungit och simmat från Havsvidden i Geta till Käringsund i Eckerö.
I år la man den tidigt i malpåse.
– Vi har inte bestämt hur vi gör med den i framtiden, säger Ia Colérus.
Och så var det då ursprunget till det som kallas swimrun. Loppet säger sig ha sin grund i en vadslagning 2007 efter en blöt kväll där fyra svenska kompisar, uppdelade som två par, tävlade mellan Sandhamn och Utö, en sträcka över 75 kilometer, med en brakmiddag i potten.
I Käringsund avslutar man med grillbuffé för alla deltagare på lördagen.