Genom sina år i Visma Ski Classics har Isac Holmström tagit små men ändå stadiga steg framåt i resultatlistorna.
I fjol blev han fjärde bästa finländare som 48:a totalt, med 120 poäng. Bland juniorerna räckte hans poäng till en fin åttondeplacering. Vinnare både bland seniorer och juniorer var svenska Emil Persson på överlägsna 1.540 poäng.
Nu stundar en ny säsong och redan i helgen är det prolog, i och med svenska Orsa Grönklitt. På lördag väntar sedvanlig lagkapp och på söndag säsongens första individuella långloppstävling.
– Jag ser verkligen fram emot att få dra i gång säsongen. Det är ju det här man har förberett sig för hela sommaren och hösten, säger Isac Holmström.
Lär bli tungskidat
När Ålandstidningen når ålänningen under onsdag förmiddag sitter han i bilen på väg upp till Orsa. Enligt de flesta prognoserna ser det ut att bli sol och några plusgrader lagom till helgen.
– Således lär det bli aningen blött och poröst. Lite som att skida i potatismos, säger Isac Holmström, som ser framför sig ett förhållandevis tungskidat lopp på söndag.
– I och med att de inte har så mycket natursnö har arrangören valt att korta ner det individuella loppet med tio kilometer ungefär, från 43 till 33 kilometer. Tanken är att vi ska skida fem varv runt en konstsnö-slinga om ungefär sex kilometer. Och det kommer nog att ta ut sin rätt på banan till sist.
Då närmare 150 herråkare anmält sig till söndagens individuella lopp blir starten grymt viktig, tror Isac Holmström.
– Det gäller att vara alert redan från början om man vill vara med där framme. Med 150 åkare på en bana om sex kilometer lär det bli trångt i spåret, säger han.
Sparar sig till söndagen
Även om Isac Holmström deltar i lördagens lagkapp tillsammans med sitt stall, tjeckiska proffsstallet Vltava Fund Ski Team, är det först på söndagen som det gäller riktigt på riktigt.
– Lagtempot handlar mera om uppvisning än om tävling. Det är lite av en mediadag, där man presenterar sitt lag och sina sponsorer. Tävlingen brukar sällan bjuda på någon hårdare körning, säger Holmström.
Det är inte där du bränner iväg krutet?
– Nej, absolut inte. Vi (Vltava Fund Ski Team, reds.anm.) har dessutom ett ganska litet team, vilket gör att vi inte satsar särskilt mycket på lagtävlingarna under säsongen. Det är inte riktigt någon vits för oss, utan vi fokuserar på det individuella i stället.
Känner sig stark
Under hösten har Isac Holmström varit på flera träningsläger , både på egen hand och med stallet.
Senast var han två veckor i Livigno, Italien tillsammans med övriga åkare i Vltava Fund Ski Team. Före det var han, på eget bevåg, tre veckor i finska Lappland. Där passade han dessutom på att köra två nationella och en internationell skidtävling, för att vässa formen ytterligare.
– Jag tog dem som träningstävlingar och satsade på stakningen. Med tanke på hur det kändes där, och hur det egentligen har känts hela sommaren och hösten, tycker jag mig vara i gott slag. Jag känner mig stark, säger Isac Holmström.
Som redan nämnts blev Isac Holmström 48:a i totalen förra säsongen (2020/2021). Säsongerna innan blev han 45:a (2019/2020) och 91:a (2018/2019).
Siktar uppåt
Den här vintern är siktet inställt på att förbättra sina placeringar – och gärna försöka slå sin in i topp 30.
– Som sagt, jag brukar inte prata om specifika placeringar och egentligen tar jag mig an säsongen med samma tänk kring målsättningar som tidigare, alltså att jag ska göra bättre i från mig än jag gjorde i fjol. Målet är att fortfarande gå framåt varje säsong.
– Men i och med att jag ständigt vill bli bättre börjar en topp 30-placering kännas allt mer rimlig att sikta mot. Det är väl där någonstans jag hoppas kunna hamna.
Märker av ett ökat intresse
Intresset för långloppscupen ökar hela tiden. Allt fler åkare tillkommer samtidigt som det mediala trycket bara blir större och större.
För ett år sedan säkrade SVT de svenska rättigheterna för Visma Ski Classics till och med 2026 och i takt med att kanalen därefter blivit av med både världscupen i längdskidor och alpint satsar man nu stenhårt på sina sändningar från långloppscupen.
– Visst märker man att intresset för Visma ökar. Cupen har blivit mycket större på bara några år. Det ska bli spännande att följa med utvecklingen, säger Isac Holmström.
Lagtempot på lördagen drar i gång 10.22 (finsk tid) medan söndagens individuella herrlopp startar 11.50 (finsk tid). SVT:s sändningar från det individuella loppet startar 10.15 (finsk tid).
» Visma Ski Classics (2021/2022)
• 18–19 december (Orsa–Grönklitt, Sverige)
Orsa Grönklitt Pro Team Tempo (9 km), lördag 18 december
Orsa Grönklitt Individual Prologue (33 km), söndag 19 december
• 8–9 januari (Misurina, Italien)
Tre Cime Criterium (42 km), lördag 8 januari
Misurina Individual Tempo (11 km), söndag 9 januari
• Lördag 15 januari (Val Venosta, Italien)
Reschenseerennen (75 km)
• Lördag 22 januari (Zuoz, Schweiz)
Engadin La Diagonela (55 km)
• Söndag 30 januari (Trentino, Italien)
Marcialonga (70 km)
• Söndag 13 februari (Bedrichov, Tjeckien)
Jizerská50 (50 km)
• Söndag 20 februari (Otepää, Estland)
Tartu Maraton (63 km)
• Söndag 6 mars (Sälen–Mora, Sverige)
Vasaloppet (90 km)
• Lördag 19 mars (Rena–Lillehammer, Norge)
Birkebeinerrennet (54 km)
• Lördag 26 mars (Vålådalen, Sverige)
Årefjällsloppet (100 km)
• Lördag 2 april (Setermoen–Bardufoss, Norge)
Reistadløpet (50 km)
• Lördag 9 april (Ylläs–Levi, Finland)
Ylläs-Levi (70 km)