Under onsdagen valde Ridklubben Sleipner att återuppta sina ridgrupper. Informationen förmedlade man via sin Facebooksida kvällen innan, alltså under tisdagen.I en intervju med Ålandstidningen förklarade verksamhetsledare Anna Pomrén att det var av stor vikt för ridklubben, inte minst ekonomiskt.– Vi har inga ekonomiska marginaler att spela på. Vi kan inte bära våra kostnader utan några som helst intäkter allt för länge. Då riskerar vi att gå under, sade hon.Hon bedömde också risken för smittspridning som låg.– Inom ridsporten är man mestadels ute i naturen, och har redan från början ett naturligt avstånd mellan varandra. Man har så att säga ingen närkontakt med andra människor, sade Pomrén.
Väcker frågorBeslutet att öppna upp väcker frågor. Speciellt då ridklubben hyr sin anläggning av Mariehamns stad, som i förra veckan beslöt att stänga alla idrottsanläggningar – som ett direkt resultat av undantagsförhållandet.Tommy Thörnroos, ordförande i Ridklubben Sleipner, menar att ridklubbens verksamhet är unik.– I och med att vi har hästar att sköta om så behöver vi ha verksamhet i någon form. Det går inte att stänga ner den helt och hållet. I så fall hamnar vi, i värsta fall, på att ta bort djuren, säger han och fortsätter:– Detta sätter oss i en särställning om hur vi ska förhålla oss till direktiven. Vi klarar oss inte ur begränsningarna bara genom att permittera då djuren fortfarande behöver skötas om. Det är många aspekter som spelar in.
Behöver hjälpThörnroos menar att man från ridklubbens sida gjort noggranna överväganden om hur man ska agera för att upprätthålla så att djuren mår bra.– Vi som förening måste fortsätta ta hand om våra hästar. Och de behöver motion. Därför valde vi att sparka igång verksamheten på det här sättet. Vi uppmanade också Mariehamns stad att ta kontakt med oss om de hade synpunkter men vi fick aldrig någon återkoppling. Det är synd.Att valet föll på att starta upp ridgrupperna har sin naturliga förklaring, menar Thörnroos.– Det är klart att ekonomin också spelar in i det beslutet men faktum är att vi inte skulle klara av att sköta om våra hästar enbart med befintlig personal. Då tar vi i stället hjälp av ridgrupperna. Alternativet hade varit timanställningar eller ideell hjälp, men även det resulterar ju i att människor rör sig på anläggningen.Tommy Thörnroos poängterar också att man följer med utvecklingen och att man vidtagit åtgärder.– Ingen behöver vara orolig för att man ska vara utsatt för smittorisk genom att komma till Sleiper. Vi är oerhört noga med hur många personer som är på plats samtidigt och med hygienen.
Saknar dialogKultur- och fritidschef Fredrika Sundberg har förståelse för att ridklubben, så som många andra, står inför tuffa utmaningar men poängterar ändå att detta är någonting som sker på eget bevåg.– Det här är helt och hållet Sleipners beslut och ingenting som vi tar ansvar för. Det man kan konstatera är att Sleipner informerat oss, och att man har gjort det utan någon som helst dialog med staden – trots att de är informerade om att idrottsanläggningarna är stängda, säger Sundberg.Tommy Thörnroos menar att ridklubben uppmanat er att ta kontakt om ni hade synpunkter, men att ni inte gjort det.– Tommy skickade ett meddelande till mig, som jag öppnade klockan sex på onsdag morgon och som jag sedan svarade på lite före sju. Där tackade jag för informationen och meddelade också att jag skulle skicka den vidare till stadens covid-grupp för utlåtande. Lite senare skickade jag ett förtydligande att det så klart är viktigt att deras djur mår bra.– Då kan jag tycka att man borde avvakta tills covid-gruppen kommit med sitt utlåtande, speciellt som direktiven är att anläggningarna ska vara stängda.– Sedan vet jag inte hur mycket till dialog det blir om man först informerar sina medlemmar och sedan staden. Som det blev nu hade ju ridklubben redan lagt ut information att de skulle öppna ridgrupperna innan vi fick vetskap om det.
Blir en tolkningsfrågaSenare under torsdagen skickade Fredrika Sundberg ytterligare ett svar till ridklubben, bland annat med budskapet att djuren ska må bra men att människors hälsa inte får äventyras.– Det är viktigt att djuren mår bra. Sedan är det kanske inte vår sak att bestämma hur de ska sköta om den biten. Där är de experter, inte vi, säger Sundberg och fortsätter:– Men det här blir ju i förlängningen en rättvisefråga. Om en förening får bedriva idrottsverksamhet på anläggningarna så vill ju också de andra göra det.Sundberg berättar att det finns ytterligare idrottsföreningar som har kommit med önskemål om att bedriva verksamhet i någon form.Kommer ni att vidta åtgärder?– Nej, jag ser ingen nytta i att staden skulle agera poliser. Det är inte rätt väg att gå. Däremot tar vi förstås inget ansvar om det händer någonting vad gäller eventuell smittspridning.– Vi sitter alla i den här situationen tillsammans och den är tung, inte minst för våra föreningar. Men som sagt, i det här fallet uppstår det tolkningsfrågor, vilket blir problematiskt då det ligger i vårt intresse att alla föreningar ska behandlas på samma sätt.– Vårt önskemål är att kunna jobba tillsammans och i samarbete med våra föreningar. Det jag primärt är ute efter är en dialog.
Victor Sundqvist