Chins. Latsdrag. Bicepscurl. Benpress. Roddmaskin.
Nej, du befinner dig inte på något av alla de inomhusgym som finns runt om på Åland. I dagarna inleds en lång testperiod av ett utomhusgym som fungerar i stort sett som ett inomhusgym där Mariehamn, Finström och Jomalas kommuner testar åtta olika maskiner gjorda för utomhusbruk under en femveckorsperiod vardera.
– Gymtrenden är stark just nu och det är många som vill vara ute och träna. Och det finns inte den här typen av utegym på Åland. Det här är ett utegym för alla men där även elitidrottaren kan träna, noterar Kim Berglund från Mariehamn stad under en pressvisning vid Mariebad där representanter från de tre kommunerna visar upp de åtta maskiner som finns till förfogande.
Det är ett finländsk företag som erbjudit kommunerna ett gratis test med hopp om att det så småningom ska mynna ut i en beställning. Alla kommunerna behöver göra är att betala flytten mellan de tre uppställningsplatserna.
– Vi betalar bara för transporterna vilket blir ett par hundringar per kommun, säger Kim Berglund.
– Och det delar vi kristligt på, inflikar Krille Mattsson från Jomala.
Men det är inga billiga grejer som kommuninnevånarna nu får möjlighet att testa. Maskinerna kostar upp till 10.000 euro styck – men är i gengäld väldigt rustika.
– Det är svårt att göra sönder dem men det är främst klotter som kan vara ett problem av vad vi fått höra, säger Mattias Andersson från Finströms kommun.
– De är robusta och stadiga men det är klart att det finns en risk då de står helt oövervakade, noterar i sin tur Krille Mattsson.
I Mariehamn finns redan utegym men inte av den kalibern som nu testas. Även vid Kyrkby högstadium i Finström finns ett traditionellt utegym.
– Våra utegym i staden fungerar rätt bra. Det är nog väldigt lite vandalism, säger Kim Berglund.
– Vi har inget utegym i Jomala men vi har en beställning på ett från fullmäktige. Det här blir ett ypperligt tillfälle att se om det används, säger Krille Mattsson.
– Men just nu har vi inte sådana pengar i budgeten – men det finns andra leverantörer också, fortsätter Krille Mattsson.
Maskinerna är utrustade med sensorer som registrerar användningen så att man i reda siffror kan se hur mycket de används och vilka redskap som är mest populära. Efter de tre femveckorsperioderna kan man därför utvärdera användningen och ha som ett beslutsunderlag inför ett eventuellt köp.
– Det är det som är det intressanta. Fem veckor är en ganska kort testperiod men den blir lång när vi är tre kommuner, säger Krille Mattsson.
Mariehamn är först ut med testet där man har valt att placera de åtta maskinerna vid Mariebad vid en östra utfarten. Därefter går man vidare till Finström någon gång efter midsommar där man placerar maskinerna mellan simhallen och kommungården. Jomala är sist ut med start i början av augusti.
Vid en av maskiner finns även en QR-kod där man kan scanna in och säga vad man tycker om redskapen och annat.
– Vill man testa de grejerna och ge feedback måste man göra det nu. Sommaren går snabbt, påminner Kim Berglund.
Om det blir någon kommande beställning från någon av kommunerna återstår dock att se. Om det sedan blir ett avgiftsfritt gym är en annan sak att klura på för de tre som fått möjlighet att testa.
– Vi får se. Det är en framtidsfråga, säger Krille Mattsson.