USA:s president Donald Trump har infört handelstullar – alltså en extra avgift på importerade varor – mot Kina och han har även hotat att göra det mot såväl EU som mot Kanada och Mexiko.
Inte alls oväntat. I valrörelsen sade han:
För mig är tullar det vackraste ordet i ordboken.
Syftet med tullarna är dels att hota länder till att göra som han vill, dels att stötta den amerikanska ekonomiska utvecklingen. Det berättar Maria Persson, docent på Lunds universitet, för TT.
Han har flera syften och de går lite mot varandra. Han vill få in skatteintäkter via tullarna och han vill få in det från utlandet. Men så blir det inte, utan det blir en skatt som betalas av amerikanska konsumenter, säger hon.
Han vill också kunna skydda den importkonkurrerande sektorn, skydda de företag som gör samma produkter i USA som de som importeras. De inhemska företagen kan ta ut högre pris så de gynnas. Och så vill han tvinga, eller ge incitament, för företag att lägga sin produktion i USA. Ligger man i USA kan man sälja till amerikanska marknaden och slippa tullen.
"Högre priser för konsument"
Är handelstullar rätt väg att gå för att stärka ekonomin? Maria Persson är tveksam.
Det normala är att konsumenten möter högre priser och att landet som helhet går back på tullen, säger hon.
Men det finns specialfall. Om man är dominant på marknaden kan man teoretiskt sett tvinga ner priserna på produkter så att exportören får mindre betalt. Då kan det bli så som det Trump är ute efter, att man drar in tullintäkter från utlandet och inte bara från de inhemska konsumenterna.
När Trump var president 2017–2021 införde han handelstullar – utan att få den effekt han var ute efter.
USA fick ta smällen av de tullarna, det visar forskning, säger Persson.
"Går inte ihop"
Per Altenberg är handelsstrateg på Kommerskollegium. Han har svårt att se att tullar skulle främja investeringar i USA på sikt, då det är en helt annan strategi som har gjort att direktinvesteringarna i USA historiskt varit så stora.
Där är det någonting som inte går ihop. Han (Trump) vill ju ha väldigt mycket investeringar i USA. Samtidigt vill han minska handelsunderskottet. Det är två sidor av samma mynt. Det går inte ihop, säger han.