I slutet av december 2024 var 377 000 personer eller 7,1 procent av arbetskraften inskrivna som arbetslösa hos landets arbetsförmedlingar. Det kan jämföras med 6,6 procent ett år tidigare, enligt Arbetsförmedlingens månadsstatistik. Man får backa till början av 2022 för att hitta högre siffror.
"Arbetslösheten ökade brett. Såväl bland kvinnor som män, bland inrikes och utrikes födda samt bland yngre och äldre är fler inskrivna som arbetslösa i dag än för ett år sedan", säger Eva Samakovlis, analysdirektör på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.
Färre nya jobb
Och även om lågkonjunkturen beskrivs av bedömare som relativt mild, så har den varit ganska utdragen. Det gör att antalet långtidsarbetslösa tydligt ökar igen. 150 000 har varit utan jobb i tolv månader eller mer, vilket är 10 000 fler än för ett år sedan.
Suget efter arbetskraft har varit tydligt mindre under året. Nästan 50 000 färre nya jobb anmäldes i snitt per månad till Arbetsförmedlingens platsbank under året, jämfört med 2023.
Varslen sjunker
Men det finns ljuspunkter: Varslen om uppsägningar har börjat klinga av något. I december varslades närmare 4 300 personer, nästan 200 färre än samma månad 2023. Det är en siffra som trendmässigt har varit på väg ned de senaste månaderna.
Trots det, och trots att konjunkturen bedöms vända upp i år, så dröjer det innan det slår igenom på arbetsmarknaden.
"Vi bedömer att arbetslösheten slutar att öka under det första halvåret 2025 för att därefter minska gradvis i takt med att ekonomin stärks", säger Eva Samakovlis.