Donald Trump har utropat sig till segrare sedan alla resultat ser ut att gå hans väg. Dessutom lutar det åt att republikanerna tar hem även senaten och representanthuset.
Det innebär fria tyglar för republikanerna kommande mandatperiod, säger storbanken SEB:s chefsekonom Jens Magnusson.
Börsvän
På morgonen svensk tid syns en ordentlig uppgång i terminshandeln på Wall Street, som lyfter närmare två procent. Även i Stockholm öppnar börsen med stigande kurser efter att i förhandeln inlett lite trevande.
Trump är en stor börsvän, mer än någon annan president mäter han sina framgångar med hur det går på börsen, säger Magnusson.
Därför lär han göra det mesta för att infria det. Bland annat har han sagt att han vill sänka bolagsskatten och inkomstskatten.
Trumps politik är tydligt inriktad mot att gynna amerikanska företag, medan tullarna är negativt för omvärlden och Europa, säger Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank.
Inflationen kan komma åter
Finansieringen av skattesänkningarna är oklar, vilket spär på oron för USA:s statsfinanser, som redan innan är ganska skakiga.
Därför går räntorna upp, säger Magnusson.
Trumps politik är tydligt inflationistisk, enligt Landeborn. Tullar lyfter priser, hotet om att köra ut migranter kan höja lönetrycket. Lägg på skattesänkningarna, så finns risk för stigande priser igen.
Under 2025 blir inflationen en fråga igen, säger hon.
Dollarrusning
Dollarn sticker iväg och gör sin största uppgång sedan i mars 2020, enligt nyhetsbyrån Bloomberg. Det har flera orsaker, men främst kanske för att amerikanska centralbanken möjligen blir mer försiktig med att sänka räntan.
Den svenska kronan fortsätter att försvagas mot dollarn, som kostar 10,86 kronor på onsdagsmorgonen. Även de amerikanska räntorna lyfter. Tioårsräntan har tagit ett rejält kliv uppåt, precis som den räntan på femåriga statsobligationer.
Kyptovalutorna reagerar också positivt på en eventuell Trumpseger. Bitcoin rusade under natten till över 75 000 dollar, nytt historiskt rekord.