Oppositionens "respektlösa" vägran att klappa händerna eller skaka hans hand "exponerade deras planer att förstöra regeringen", hävdar Yoon Suk-Yeol i konstitutionsdomstolen.
Oavsett hur mycket de ogillar mig så är det en grundläggande princip för att föra dialog och kompromissa att de lyssnar på mig och applåderar mitt budgettal i parlamentet, säger den 64-årige tidigare åklagaren i rätten.
De kom inte ens in i kammaren, jag tvingades tala inför ett halvtomt parlament.
Politiskt kaos
Det var således oppositionens beteende som triggade beslutet att den 3 december utlysa undantagstillstånd med tillhörande krigslagar, påstår Yoon.
Åtgärden, enligt egen utsago för att skydda landet från "kommunistiska krafter", utlöste politiskt kaos i Sydkorea. Detta trots att parlamentet bara timmar senare röstade för att ogiltigförklara undantagstillståndet.
Tio dagar senare fråntogs konservative Yoon presidentmakten, då parlamentet röstade för att ställa honom inför riksrätt.
Barrikaderade sig
Riksrättsprocessen är dock bara en av flera rättssaker som pågår. I slutet av januari åtalades Yoon för att ha lett ett försök att genomföra en statskupp, ett brott som kan leda till fängelse eller dödsstraff. Det skedde efter att han gripits i en stor polisinsats, som ägde rum då Yoon vägrat infinna sig hos utredare och i stället barrikaderat sig i presidentpalatset.
Tumultet kring Yoon har rivit upp starka känslor i Sydkorea. På Seouls gator skanderar anhängare krav på hans frigivning.
Konstitutionsdomstolen väntas på torsdag hålla sina sista förhör innan domarna röstar i riksrättsfrågan, det vill säga avgör om nationalförsamlingen hade grund för att avsätta presidenten eller om dess beslut ska rivas upp.
![Sydkoreas avstängde president Yoon Suk-Yeol, i rätten på tisdagen.](https://thumbnail.tt.se/media/text/250211-sydkoreayoon-17566756/a001_NormalThumbnail.jpg)