— Generellt kan vi säga att det under en tid finns en kortvarig, kraftig ökning av risken för copycats, som sedan sjunker tillbaka till ett normalläge, säger Paul Gills, professor vid University College London.
Men han tillägger att händelser som den i Örebro är mycket ovanliga och understryker att det inte alls är givet att vi kan vänta oss copycat-dåd, det vill säga ett medvetet kopierat dåd.
Risken för copycats är också knuten till vilket motivet bakom dådet varit, enligt Robin Andersson Malmros, forskare vid Högskolan i Borås och Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet.
— Om det är ideologiskt motiverat är det inte lika tydligt.
Om det däremot skulle vara en traditionell skolskjutning finns det en kultur kring detta, säger han.
Oro för skjutvapen
Skolsäkerhetsspecialisten Lena Ljungdahl konstaterar att skoldåd generellt till viss del är präglade av att gärningsmän inspireras av varandra.
Vi behöver inte ens titta på USA, det räcker att vi tittar i närtid i Sverige, säger hon.
Hon pekar på de skoldåd som skedde i södra Sverige under 2021 och 2022 och som var "tätt knutna" till varandra.
Vi kan se att de har inspirerats av varandra, de nämner varandra, de har googlat på varandras gärningar och på tidigare kända gärningar, säger Lena Ljungdahl, som är tidigare polis och bland annat varit knuten till CVE.
Efter masskjutningen i Örebro känner hon oro över en upptrappning.
Hittills har det varit kniv, stick- och huggvapen. Här har vi en annan typ av beväpning – vad gör det med nästkommande skoldåd?
Jag befarar att risken ökar, om det finns nån därute som är i en radikaliseringsprocess och som hajar till och känner att "aha, är det skjutvapen vi gör det med nu".
Går inte att utesluta
Hon betonar att det inte innebär att alla skolor ska gå upp i krisläge.
Inget tyder på att vi kommer att ha en skolattack i närtid överhuvudtaget. Men det går inte att utesluta med tanke på det som hänt.
Vi har en ny huvudvärk att ta ställning till, och med stor nyfikenhet och försiktighet bevaka. Att vi har mycket vapen i omlopp och i fel händer – det vet vi redan. Men det har hittills inte varit ett problem för skolor i den här digniteten, säger Lena Ljungdahl.