Vad handlar det om?
På onsdagen inleds rättegången i Stockholms tingsrätt mot Salwan Momika och Salwan Najem.
De båda är misstänkta för hets mot folkgrupp efter sina ageranden under flera mycket uppmärksammade koranbränningar sommaren 2023.
Åtalet innefattar totalt fyra sammankomster i Stockholmsområdet, bland annat utanför Stockholms moské på Södermalm under den muslimska högtiden Id al-adha.
Momika och Najem har bland annat skändat och bränt koranen, lindat in den i fläsk och sparkat runt den på marken. Dessutom har båda gjort uttalanden som enligt åklagaren Anna Hankkio faller inom ramen för hets mot folkgrupp.
Vilka reaktioner väckte koranbränningarna?
Koranbränningarna väckte starka reaktioner – både på hemmaplan och runtom i världen. I Sverige ledde flera till upplopp och oroligheter.
De politiska konsekvenserna blev också flera.
I juli 2023 stormades Sveriges ambassad i Bagdad av hundratals personer. Samtidigt bröt Irak alla diplomatiska kontakter med Sverige.
Bara några dagar senare anklagade Irans andlige och politiske ledare ayatolla Ali Khamenei den svenska regeringen för att vara på väg i krig med den muslimska världen.
Ytterligare en rad olika länder riktade också skarp kritik mot Sverige efter händelserna.
Hur påverkades säkerhetsläget?
I augusti 2023 höjdes terrorhotnivån från 3 till 4 på den femgradiga skalan. Enligt Säpo gick Sverige från att vara ett legitimt till ett prioriterat mål – bland annat på grund av koranbränningarna.
Två rättsprocesser pågår – en i Tyskland och en i Sverige – där terrorattentat planerats mot Sverige. I båda fallen uppges planerna ha varit motiverade av koranbränningarna. I december dömdes två män i Tyskland för att ha planerat ett bombdåd i en svensk kyrka, också det motiverat av koranbränningarna.
Vilka är koranbrännarna?
Den irakiske medborgaren Salwan Momika – som först kom till Sverige 2018 och beviljades ett treårigt uppehållstillstånd 2021 – har stått bakom en stor mängd koranbränningar runtom i Sverige.
I mars greps Salwan Momika i Norge efter att han uppgett att han skulle söka asyl där. Han utvisades till Sverige och fick nytt uppehållstillstånd i slutet av maj.
Salwan Najem kom i sin tur till Sverige från Irak 1998. Han blev svensk medborgare 2005 och deltog i flera koranbränningar tillsammans med Momika.
Båda männen nekar till brott, enligt stämningsansökan.