Hemma hos Chris Marins är det noga planering som gäller för att få ihop dagarna. Hon har nämligen 53 kaniner som alla ska få mat, omvårdnad och kärlek. Det som i dag är en rutinerad kaninuppfödning började med en gåva från Chris mamma.
– Jag köpte mitt hus 2017 och då frågade min kära mor mig om jag ville ha en kanin. Jag svarade nej, men hon lyckades ändå smyga in en. Det var Bella, en omplacerad hona av rasen Rex. Sedan fick jag en Rex-hane av min moster – och på den vägen gick det sen, skrattar Chris Marins.
I dag finns Bella inte kvar i livet, men en av hennes döttrar bor kvar. Det är Chris Marins väldigt glad över. Hon har nu utökat sin uppfödning från rasen Rex till att även föda upp Belgisk jätte och en blandning av Belgisk hare och Rex.
Uthyrningar och utställningar
Det är mycket projekt på gång hos Chris Marins och hennes kaniner. Varje år har hon som mål att ta sig i väg på åtminstone fem kaninutställningar. Det är Finland och Sverige som hon då åker till, eftersom Åland i dag inte har någon utbildad domare. I slutet av november bär det av till Tammerfors och med sig tar Chris tolv stycken kaniner.
– Vid Sveriges största utställning är det upp till 2.000 kaniner som ställs ut, berättar hon.
Det är mycket jobb inför en utställning. Alla kaniner ska göras i ordning. Klorna klipps, pälsen plockas på vita hårstrån och tassarna tvättas. Och när hon är i väg behöver alla de kaniner som blir kvar hemma tas hand om. För att få allt det praktiska att gå ihop har hon mycket hjälp av sin syster.
Men vid Gottby Kaniner kan man inte bara köpa en kanin, man kan även hyra en. Detta koncept är något Chris använder sig av för att säkerställa att kaninerna får det så bra som möjligt.
– Många vill gärna ha en kanin, och på sommaren är det väldigt roligt. Men det kommer en vinter sen också. Då passar uthyrning väldigt bra, och jag tar gärna tillbaka dem och vet att de har det bra här. Men det händer också att de som hyr inte vill lämna tillbaka dem, och det i stället blir ett köp, säger hon.
Själva prissättningen på kaninerna är ingenting Chris Marins tar lätt på.
– Jag säljer aldrig en kanin för under 100 euro. Det sållar bort oseriösa köpare, plus att de är väldigt värdefulla för mig, säger Chris Marins.
Många kaninungar per år
Hos Gottby Kaniner föds det ungefär åtta–tio kullar per år. Storleken på kullarna varierar stort, i vissa fall kan det komma upp till tolv stycken kaninungar per gång. Men då är Chris Marins tvungen att ta till mindre trevliga åtgärder.
– En hona har bara åtta stycken spenar, och ska hon ta hand om mer ungar än så lider hon själv mycket av det. Så då är det de minsta i kullen som tas bort, säger hon.
Även vid andra tillfällen väljer Chris att ta bort kaniner.
– De som inte blir sålda tar jag också bort. De slaktas till bland annat Ålands retrieverförening som använder dem till spårträning. Jag vill inte heller att mina kaniner ska ligga ute på marknaden och flyttas runt mellan olika hem. Om det riskerar hända så tar jag bort dem även av barmhärtighetsskäl, säger Chris.
Med många kaniner kommer även många namnval. När Chris Marins väljer namn till sina kaninungar följer hon olika teman varje år. De kullar som fötts i år har alla fått namn efter förbjudna namn runt om i världen, medan förra årets kullar alla blev döpta efter olika Pokémons.
– Nästa år blir det läkemedelsnamn, säger hon och skrattar.
Kanincafé och framtidsdrömmar
Chris Marins bestämde sig nyligen för att tillsammans med sin goda vän Beatrice Gustavsson starta ett kanincafé. Beatrice driver Beas café vid Kungsö, och de ville testa slå ihop sig och se om konceptet skulle locka folk. Första tillfället blev en stor succé, långt över deras förväntan.
– Man kunde komma och fika och leka med kaninerna. Vissa kaniner hoppade lösa runt på gården. De är nästan som hundar, så tama, och folk blev positivt överraskade över det, säger Chris.
Succén gav mersmak och redan i slutet av november kommer det ett nytt tillfälle för alla fikasugna kaninälskare.
Kaninerna vid Gottby Kaniner är vana vid att vara sociala. Chris Marins är ofta vid Mickels gård på skördefesten där besökare kan få hälsa på kaninungar och vuxna kaniner.
– I år kommer jag förhoppningsvis ha tre kullar med små ungar när det är dags för Åland glimrar, så jag funderar på att vara med även då, säger hon.
Men idéerna tar inte slut vid kaféer och festligheter. Chris Marins drömmer om att bygga ut sin uppfödning och ha fler kaniner.
– En dröm jag har är att ta in rasen Engelsk vädur. Det finns ingen i Finland som föder upp dessa, vad jag vet. Men de är väldigt köldkänsliga och måste bo helt och hållet inomhus, så det får vänta ännu ett tag, säger Chris.
Tills dess har hon fullt upp med allt vad det innebär att driva en uppfödning. Men hon älskar varje stund och stortrivs med valet att starta kaninuppfödning.
– Jag skulle aldrig byta bort kaninerna, säger hon.