Som barn brukade Jenki Rask tillbringa många av sina vinterdagar i Lindans lekpark i södra Mariehamn där det alltid spolades en isbana. Han lärde sig snabbt att skrinna tillsammans med sina vänner, och lika snabbt utvecklades isbanan till en hockeyrink där matcher spelades vännerna emellan.
– Där föddes nog mitt intresse för ishockeyn. När konstisbanan byggdes i början på 1980-talet började vi hänga där i stället, och jag var tidigt med i IFK Mariehamns hockeysektion. Idrotten har alltid varit ett stort intresse för mig, och jag har i dag ett stort kontaktnät mycket tack vare den.
Föreningslivet är något som Jenki alltid varit med i, på ett eller annat sätt. Hans främsta kontakt med sporten var länge IFK:s volleybollsektion.
– Volleybollen är vid sidan av ishockeyn min ursprungliga sport. Jag spelade seriespel i över 25 år, och var en av de ledande spelarna i laget som ung.
Bland annat har Jenki ett öspelsguld i volleyboll på meritlistan. Det fick han och laget 1985 vid det första öspelen på Isle of Man. I dag spelar han inte längre aktivt volleyboll, men som utbildad domare dömer han ofta matcher. Han ansvarar även för domartillsättning och utbildning på Åland.
– När jag inte spelar själv längre vill jag ändå kunna fortsätta bidra till sporten genom att vara domare. Och supporter.
Tillsammans med en tidigare lagkamrat ser han i hemlighet på möjligheterna att ordna en finnkamp i beachvolley på Åland 2026. Med det hoppas han att återigen väcka glöden i sporten här på ön.
– Men det är lite hemligt ännu, säger han och skrattar.
Arrangör och supporter
Sedan många år tillbaka ansvarar Jenki även för veteranhockeysektionen inom IFK Mariehamns ishockeyförening. Utöver att själv spela i veteranlaget är han arrangör för Senior Winter Games, och har nu arrangerat turneringen i hela 28 år.
– Jag var med och startade turneringen, och är kvar än i dag. Det är en otroligt bra sak för Åland. Turneringen skapar bland annat 500 hotellövernattningar mitt i januari, när det är som mest lågsäsong här. Vi har i dag ett maxtak på 14 lag och det är alltid fullt. Flera av dessa lag har varit med från början, i alla dessa år.
Personligt
• Namn: Jan-Erik ”Jenki” Rask.
• Ålder: 68.
• Jobb: Tidigare kontorsdirektör vid Nordea bank och vd vid Ålands näringsliv. Nu privatföretagare.
• Familj: Vuxna döttrarna Emma och Marie.
• Intressen: Samhälle och näringsliv, sport särskilt lagidrott som ishockey, fotboll och volleyboll, vinterbad.
Jenki lyser upp när han berättar om maskineriet bakom en turnering som denna.
– Det är ett väldigt bra teamarbete bakom detta. Vi är även i samspel med damhockeylaget, som sköter om markservicen i ishallen med mat och dryck i kaféet. Så det gynnar även dem.
Gällande framtiden för Senior Winter Games skrattar Jenki och ruskar på huvudet.
– Jag har ju sagt att nu får någon annan ta över stafettpinnen. Men ja, det blir nog säkert även ett 29:e år för mig.
Han ser även möjligheten till att ordna flera turneringar av detta slag, för den som har orken och gnistan uppe.
– Det skulle absolut finnas intresse och underlag för flera hockeyturneringar här på Åland, både för veteraner och juniorer. Detta utanför vår turisthögsäsong. Det skulle verkligen tillföra liv till Åland.
Årets eldsjäl
När Jenki inte själv spelar hockey följer han gärna IFK Mariehamns A-lag, och åker på matcher främst i Sverige.
– Min yngsta dotter studerar i Göteborg och har blivit ett Frölundafan. Så när jag hälsar på kollar jag alltid om de spelar hemmamatch, och så går vi på den tillsammans, ofta i sällskap med en god vän till henne. Det uppskattar jag väldigt mycket.
Jenkis stora passion för den åländska idrotten går inte obemärkt förbi. Vid Idrottsfesten i januari i år fick Jenki ta emot utnämningen ”Årets eldsjäl”, en utmärkelse som var lika fin som oväntad. Näst på tur är VM i Stockholm som Jenki skaffat biljetter till.
– Men först ska jag heja fram vårt A-lag till division två.
Gör allt som är roligt
I dag jobbar Jenki deltid som egenföretagare, där han bland annat hjälper företag i generations- och omställningsväxlingsfaser. Efter att ha gått i pension som ansvarig för företagssektorn i Nordea 2021 satt han på vd-posten på Ålands Näringsliv i två år.
– Jag verkligen brinner för näringslivet, och jag ville gärna ta det uppdraget trots att jag var på väg i pension. Mitt enda krav var att det skulle vara tidsbundet på två år. Nu har jag även fem-sex styrelseuppdrag i olika bolag, så jag fyller verkligen min tid.
Jenki skrattar till.
– Jag har fortfarande en hel del energi, och har alltid haft mycket spring i benen.
Utöver detta är han även Nederländerna honorärkonsul på Åland. Ett uppdrag han med ära tog över efter sjöfartsrådet Edgar Erikson.
– Min mor var från Holland, och jag gjorde även utlandsstudier där efter att jag blev klar med Hanken i Åbo. Det var en riktig lyckoträff att jag fick ett post graduate-stipendium till Amsterdam. Jag spelade även volleyboll där.
– Det känns fint att få representera Nederländerna här, både genom affärskontakter och även kulturellt.
Jenki pratar inte flytande holländska, men han förstår språket. Han var ofta i landet på somrarna som ung. I dag har han ett flertal kusiner där.
Jenki suckar eftertänksamt.
– Jag har alltid jobbat mycket, men jag har i alla tider haft idrotten som motpol. Man kan jobba mycket och ha långa dagar om man har bra saker vid sidan om som väger upp det.
Stugan ett andningshål
När Jenki behöver en paus kör han ut till Långnäs och tar båten över till sin stuga i Vårdö. Där har han sitt andningshål, och kan tanka energi och bara vara.
– Det är mitt sommarparadis. Mitt andningshål och min laddningsplats. Så fort isen går lyfts båten i sjön, och jag har stugan i gång ungefär sex månader i året.
Att det blev stuga på Bergö i Vårdö är helt och hållet en slump. Jenki hade inte någon koppling till ön, men kunde inte motstå frestelsen när en tomt var till salu år 1997. Att sköta om en stuga kräver lite pyssel, och även om Jenki inte ser sig själv som särskilt händig pysslar han gärna på med underhåll. Att hugga ved, måla och köra röjsåg är några av aktiviteterna som håller honom sysselsatt under stugdagarna.
– Jag njuter nog ännu mer av stuglivet nu när jag har en lägenhet i stan. När vi bodde i egnahemshus var det mer som att man var gårdskarl på två ställen, säger han och skrattar.
Badar i havet året om
Så gott som varje dag under vinterhalvåret cyklar Jenki ner till Lilla holmen för att ta sig ett morgondopp.
– Jag har hållit på med detta i 25 år nu. Det var min familj som gjorde mig nyfiken, och när jag väl hade testat ville jag inte sluta. Det är beroendeframkallande.
Jenki sätter ofta i gång bastun i sin lägenhet innan han cyklar ner till isvaken. Efter doppet väntar sedan den varma bastun på honom – ett vinnande koncept.
– När jag reser i Norden under vinterhalvåret försöker jag alltid kolla runt om det går att vinterbada dit jag åker. Jag var nyligen i Helsingfors och då bokade jag hotell så att jag hade nära att ta mig ett dopp på morgonen.
För Jenki har vinterbadandet blivit en viktig del av livet.
– När jag jobbade som mest kunde det bli långa dagar. Då kunde jag även stanna och ta mig ett dopp på vägen hem för att tanka ny energi.
Det är dock inte bara vinterhalvåret som lockar Jenki ner i havet. Han badar aktivt året om. När han är på stugan är ett dopp det första han tar på morgonen, och det sista han gör på kvällen innan han går och lägger sig.
Väljer sina uppdrag
Framöver vill Jenki kunna fortsätta jobba i sin egen takt så länge han känner att glädjen till arbetet finns kvar. Trots att hans kalender stundvis är välfylld tar han numera inte något uppdrag som inte ger honom glädje och energi.
– Jag gör egentligen bara roliga saker nu. Ingenting jag gör känns jobbigt, eller som en börda. Jag väljer själv, och det är en stor frihet. Det är ju inte för ekonomin som jag valt att fortsätta jobba, utan för att jag verkligen tycker om det jag gör.
Jenki väntar även på en stundande knäoperation, som efter rehabilitering förhoppningsvis gör att han kan snöra på sig skridskorna igen och träna hockey med sina lagkamrater.
– Jag saknar verkligen att vara på isen. Men jag är envis, så jag ska ta mig tillbaka dit.