Beslutet att lämna Stockholm var något som växt fram under flera års tid för André och hans sambo. Trots att de var bosatta i ett lugnt bostadsområde en bit utanför Stockholms stadskärna kände de av hur atmosfären blev allt råare i staden.
När de väl bestämt sig att det faktiskt var dags att flytta kom pandemin, och paret valde att sitta still i båten.
Kärlek vid första semestern
En sensommardag år 2021 såg André ett inlägg på sociala medier från en gammal klasskompis. Klasskompisen hade flyttat till Möckelö strand på Åland, och uppmuntrade vänner via inlägget att komma och hälsa på.
– Det var perfekt tajmning. Jag hade en semestervecka kvar, så vi åkte över. Vi sov på ett bed and breakfast i Eckerö, och det var idylliska klockrena sensommardagar med blå himmel och varmt vatten i havet. Allt var som ett vykort, säger André med ett brett leende.
Personligt
Namn: André Schill
Född: 1985 i Stockholm.
Bor: Möckelö.
Familj: Sambo, två barn.
Yrke: Försäljning.
Intressen: Hammarby fotboll, konserter, extremidrott.
Kärlek vid första ögonkastet fick en ny innebörd för André och hans familj, för efter det Ålandsbesöket gick det undan. Första november samma år hade de köpt en tomt, utan någon som helst övrig anknytning till Åland. Även de valde tomt i Möckelö strand, och sommaren 2022 flyttade familjen hit. Först in i en lägenhet medan de byggde sitt hus.
André skrattar till.
– Det kan ju verka lite halvgalet att man packar ihop ett helt liv och flyttar till ett annat land sådär snabbt. Men det mentala beslutet hade vuxit fram länge. Vi var så redo för detta steg. Men det är absolut en väldigt stor kontrast för oss som båda är uppvuxna i Stockholm. Åland hade tidigare inte ens funnits på kartan då vi tidigare tittade på andra orter att bosätta oss i.
Det var dock inte första besöket på Åland för André. Han har tidigare varit på besök med bland annat sitt tidigare innebandylag. Men trots det hade tanken om att bo på Åland aldrig tidigare slagit honom.
Våga satsa på Åland
Men trots det relativt otippade valet av ny hemort ångrar André sig inte alls. Han fick till en bra deal med firman han är anställd vid och kan jobba på distans mot Stockholm. Några dagar varannan vecka behöver han dock besöka den svenska huvudstaden för att vara på plats på kontoret. En logistiskt knepig sak, enligt André.
– När vi flyttade hit gick Rosella ännu, och allt gällande mitt jobb var smidigare. Ofta blir det två extra nätter borta nu för att få till pendlandet. Jag tror absolut att Åland skulle gynnas av att se över möjligheterna för pendling till svenska sidan. Det skulle öppna många dörrar för att öka inflyttningen. Vill man ha hit människor som bidrar med något måste man erbjuda en mer tillgänglig plats att bo på.
Att sälja in Åland som alternativ för andra som letar efter ett liv utanför storstäderna är något André ser som väldigt intressant. Han ser bland annat ett framtida ambassadörsprogram som en intressant väg framåt.
– Jag är övertygad om att Åland som region skulle gynnas av att arbeta med ett tydligt ambassadörskap. Ett initiativ där människor med en positiv och sann upplevelse av Åland får möjlighet att marknadsföra regionen och berätta sin historia och sin bild av Åland. Fokus behöver vara på de enskilda Ålandsambassadörerna och inte en myndighet.
André som till vardags jobbar med försäljning och data kring konsumtion, där han ser på hur människor agerar och integrerar i olika sammanhang, ser många fördelar med att sälja in Åland så det passar den publik man vänder sig till.
– Jag upplever en stor hemmablindhet hos ålänningar när det kommer till allt denna ö har att erbjuda. Det är en fantastisk plats att leva och bo på! Man har nog inte lyckats förmedla mycket av detta utåt mot till exempel Sverige. Den stora massan tror nog att Åland får man inte flytta till, där får man inte köpa något.
André är engagerad i Åland Living och är tacksam över att få möjligheten att bidra till samhället.
– Jag har träffat jättemycket duktiga och engagerade människor här, det finns så mycket kompetens på Åland.
Adrenalin och fart
André har en stor kärlek till extrema sporter. Hans ögon lyser upp när han berättar om sin passion. André växte upp nära en BMX-bana, och med både pappa och bror som cyklade föll det sig naturlig att även han testade på. Och det var kärlek vid första tramptaget. Efter att ha tävlat i BMX-åkning i tjugo år har han hunnit samla ihop tretton nordiska guld, och cyklat i både EM- och VM- finaler.
– Jag har cyklat på flera av våra kontinenter. Det är en stor stolthet att få dra på sig den svenska landslagströjan. Det är en ära att få cykla för sitt land.
Dessvärre ledde en BMX-olycka till att han skadade sig allvarligt, och aldrig kom tillbaka till tävlandet.
– Det var ledsamt och tufft att inse att det kapitlet var över. Jag hade verkligen som mål att bli bäst i världen.
André, som beskriver sig som en person med högt adrenalinbehov, har även en nästan lika stark kärlek till snowboard–-och downhillåkning. Andrés ansikte lyser upp när han berättar om sin passion för extremsporter.
– Det måste vara på gränsen till att det ska gå riktigt åt skogen, det är så jag känner att jag lever på riktigt.
Att tävla är något av det bästa han vet, och speciellt inom sport. Då man inte kan cykla BMX året om i Sverige på grund av klimatet spelade han innebandy i Elitserien i Sverige.
– Jag har en extrem vilja att vinna, säger han och skrattar.
Att ta BMX till Åland är en lite hemlig dröm som André i dag smider på.
– Det skulle vara väldigt kul att få ihop en community för BMX här på Åland. En liten skala, mest för att få in nöjesvärdet för barn.
Men för det behövs det mark att bygga banan på, och ett intresse för att använda banan.
– Jag är inte rädd för att ta spaden i handen själv, säger André och skrattar.
Supporter in i själen
Andrés intresse för idrottens värld tar inte slut där. Sedan barnsben är han en stor supporter av Hammarby fotboll, och de senaste tio åren har han missat totalt fyra av lagets matcher.
– Förra året såg jag tolv av deras matcher på plats i Stockholm, trots att vi bodde här.
När det var klappat och klart att André med familj skulle bosätta sig på Åland var något av det första han gjorde att kolla upp om det fanns någon gemenskap för ”Bajen”-fans här.
– Jag hittade en grupp och tog kontakt med dem innan flytten. Det är jätteroligt! Jag har fått goda vänner och vi åker ibland tillsammans och kollar på matcher i Stockholm.
Att vara en fotbollssupporter är mer än bara en hobby för André, han beskriver det som en livsstil.
– Det är säkert svårt för någon som inte varit del av denna form av gemenskap att förstå, men det är mycket mer än fotboll.
Sporten har även hjälp André knyta kontakter på Åland på andra sätt. Genom att leta upp ett innebandylag att börja spela med har han fått flertalet nya bekantskaper.
– Idrott över lag är ett enkelt sätt att komma in i ett samhälle och få kontakt med nya människor. Och jag räds inte för att ta första steget och söka dessa kontakter.
Att det är just fotboll sonen spelar är ingenting André tar för givet, men är förstås glad över.
– Visst finns det ju en dröm att han en dag drar på sig en Bajen-tröja, men han ska inte leva mina drömmar. Det viktigaste är att han själv tycker att det är roligt. Jag vill att båda mina barn ska förstå att ju mer man övar desto bättre blir man, på vad det än gäller. Vare sig det är sport, läsning, relationen till människor. Det går att applicera på allt i livet.
Från a till ö
Vad gäller framtiden är André trygg i att familjen hittat sin plats på jorden. Barnen börjar bli större och André ser det som något fantastiskt att kunna ge dem en framtid i vad som klassats som världens bästa skolsystem. Just barnens uppväxt på Åland är det som väger tyngst för André och hans sambo.
– Jag ser ofta på vad vi kommer ifrån och vad vi fått. Barnen sa en dag att de åker ut och cyklar. Efter fyra timmar undrade vi var de är, men vi var inte det minsta oroliga och helt trygga i att de var i närheten med några grannbarn. Det är fantastiskt och magiskt att kunna ge sina barn den barndomen, och det är en väldigt stor kontrast mot vad vi är vana vid. I Stockholm hade det aldrig varit möjligt.