Anton Göthlin är uppvuxen i Mariehamn. Efter att han gått i skola i Ytternäs och Övernäs valde han gymnasiestudier och tog sedan dubbelexamen från handels och lusse.
Vad hade du för yrkesplaner?
– Jag visste vad jag inte skulle bli. Jag ville inte sitta i ett hörn på en bank och räkna pengar. Nu läser jag finans i Uppsala, så kan det gå. Egentligen hade jag planer på att bli snickare. Både farfar och pappa är händiga.
Hur händig är du själv?
– Allt handlar om perspektiv. Men jag har inte tummen mitt i handen i alla fall, säger Anton och skrattar.
Att det blev studier i Uppsala berodde kanske mest på att Anton och hans kompis tillsammans startade ett Uf-företag (Ung företagsamhet) där de sålde herraccessoarer under studietiden i handels. Och när kompisen skulle söka till Uppsala tänkte Anton att det kanske var något för honom också.
– Jag hade först tänkt mig att studera i Örebro. Men Uppsala kändes närmare och dessutom studerar många ålänningar där så blev det att jag sökte dit och kom in. På den vägen är det.
Det senaste halvåret har Anton jobbat i Bryssel vid Finlands ständiga representation.
– Det har varit en intensiv period med mycket nätverkande och framför allt med att följa och bevaka lagarbeten som berör den åländska självstyrelsen. Det har varit intressant och givande eftersom jag har en stor förkärlek för självstyrelsefrågorna.
Visat upp Åland för vänner
Anton har också en anekdot från sin första arbetsdag i Bryssel som han gärna berättar.
– Då jag kom till entrén hittade inte dörrvakten mitt namn på någon av lapparna. Han bad mig sitta ner och vänta medan han ringde några samtal. Till sist hittade han kuvertet med mitt namn och senare kom en kvinna för att introducera mig. Det var inte samma person som jag varit i kontakt med tidigare.
Anton visades runt och till sist sa kvinnan att arbetsspråket främst var finska och franska.
– Jag hoppade till och tänkte att hur ska det här gå. Jag är inte bra på något av de språken. Jag började fundera på hur det skulle gå, vad jag skulle göra, om jag skulle söka nytt jobb eller vad det skulle bli, säger han.
Men det löste sig till sist då han fick veta att där han skulle jobba var arbetsspråken svenska och engelska.
Halvåret i Bryssel har gett Anton mycket. Inte bara arbetet utan också möjligheten att träffa människor med många olika nationaliteter.
– Det har varit väldigt roligt och spännande.
Hann du med att göra något annat än arbeta?
– Ja, en del. Men jag passade på att jobba så mycket som möjligt eftersom jag hade möjlighet att gotta ner mig i så mycket intressant. Men visst hann jag också med annat under tiden jag var där. Jag fick nya vänner som jag umgicks med och som jag också besökt i sommar. Jag har bilat runt och bland annat upplevt äppelkulturen där odlarna gör sin egen cider. Något som jag tycker skulle passa också på Åland.
Anton har också haft möjlighet att bjuda in några vänner till Åland för att visa allt det som han berättat om.
– Man blir hemmakär då man arbetar utomlands och jag ville visa upp det Åland som jag berättat om säkert mer än 50 gånger för dem, säger Anton.
Ställer upp i lagtingsvalet
Till hösten har Anton planer på att uppta sina studier i Uppsala.
– Jag tänkte läsa lite annorlunda i höst. Hållbarhet, klimatkurserna är inte lika teoretiska och slutarbetet tänkte jag skulle handla om Åland. Dessutom ställer jag upp i lagtingsvalet i höst.
Han har funderat ett tag på kandidaturen men eftersom han har ett stå stort intresse för Åland och självstyrelsen kände han att ville jobba med och för Åland.
– Då är det bästa sättet att man ställer upp i valet. Dessutom tycker jag att det behövs fler unga i politiken, säger han.
Om han kommer in så går det bra att kombinera lagtingsarbetet med studierna. Anton har också politisk erfarenhet från tidigare då han varit ersättare i stadsstyrelsen.
Om du inte kommer in, vad gör du då?
– Jag studerar vidare och jag känner också att jag inte är klar med världen ännu. Det finns mycket intressant att testa på och som ger mig möjlighet att utvecklas.
Då Anton inte studerar eller jobbar är det viktigt för honom att umgås med vänner. Sommartid är det Klosterviken med varma klippor och bad som lockar.
– Havet är viktigt. Det var bland det första jag saknade då jag kom till Bryssel, säger han.
Musik och teater finns också med i bilden.
– Jag är allätare då det gäller musik. Jag har en spotifylista med allt från klassisk musik till modern musik. En del låtar visste jag inte att de ens existerar och andra undrar jag hur de lyckades komma med, säger Anton glatt.
Anton har också spelat en hel del teater.
– Jag halkade in av en slump. Jag höll ett föredrag där Robert Liewendahl var lärare och efter lektionen ville han att jag skulle stanna kvar. Jag tänkte att vad har jag nu missat eller sagt fel. Men han sa att han hade en roll som skulle passa mig om jag ville komma och provspela. Sedan dess har jag varit med i ett antal olika pjäser. Det har också gett mig mycket.
Anton är ung men han har redan provat på en hel del olika saker vilket han gärna vill fortsätta med.
– Det finns alltid något nytt man lär sig och som man kan ta med sig in i framtiden, säger han.
» Födelsedag 25 år
Anton Göthlin
Namn: Anton Kiell Werner Göthlin.
Född: Den 16 augusti 1994 i Mariehamn.
Bor: Sommartid i Mariehamn och övrig tid i Uppsala.
Yrke: Jobbat med Ålandsfrågor i Bryssel i ett halvt år, studerar i Uppsala.
Familj: Mamma Karita Häggblom, bror Alfons med sambo Rebecka, flickvän Cecilia, pappa Kiell med fru Tina samt katten Milton.
Intressen: Fotboll, sjöliv och speciellt att besöka Klosterviken, träna, umgås med vänner och mycket annat.
Firar: Vet inte. Anton har en överraskning att vänta.
Nina Eriksson