Dagens bild är hämtad från min syster Siv Ekströms fotoalbum. Det var rätt dyrt att framkalla en film och låta kopiera upp bilder, så en kassettrulle kunde få ligga länge i Instamatic-kameran innan den blev full och klar för inlämning till fotoaffären. Det var sedan en spänd väntan på bilderna – det tog några dagar innan man kunde hämta ut resultatet.
När de lokala firmorna senare investerat i apparater som gjorde jobbet på hemmaplan försnabbades processen avsevärt och man kunde till och med få bilderna samma dag.
Många av de bilder Siv tog är i dag intressanta eftersom hon inte bara fotograferade vänner och släktingar, utan även fångade tillfällen och händelser som nu inte existerar i vardagen.
Sommaren 1972 (om man får tro årtalet på fotografiets ram – ibland fick filmen ligga i kameran över årsskiftet varför man inte blint kan lita på dateringarna) besökte hon Brändö med sin klasskamrat Barbro Fagerlund, vars far Torsten (1929–2022) var hemma från Morbrors i Asterholma. Siv växte upp på en bondgård med mjölkkor, så det var inget exotiskt med kor, men att se mjölkning för hand på Asterholma kändes ålderdomligt och stämningsfullt, och behövde dokumenteras.
På Sivs hemgård hade mjölkmaskinerna tagit vid flera decennier tidigare och korna fördes inte till något sommarbete där de måste mjölkas för hand. På bilden är det nyligen bortgångna Ruth Fagerlund (1926–2024) som mjölkar och Barbro som klappar om den snälla kon. Ruth var hemma från Äppelö på Houtskär och var gift med Barbros farbror Petter Fagerlund.
I dag finns det inte längre några kor på Asterholma. Det finns inte heller längre någon bofast befolkning på ön. Markerna lär dock inte vara helt obetade eftersom dithämtade får på sommaren hjälper till att motverka igenväxningen på Asterholma.
Minskningen av betesdjur i landskapet är katastrofal för det öppna kulturlandskapet och myndigheterna borde därför göra mycket mer för att stöda och entusiasmera boskapshållningen.