Det här fotografiet togs 1969 i Västra hamnen i Mariehamn från däcket på en färja. Gunlög Lindström i Gölby, senare gift Westerlund, hade en brevvän i Stockholm. Efter ett besök hos henne kom brevvännens familj på Ålandsbesök. Fotografiet är troligen taget vid ett av dessa, och miljön som fångades skulle bara ett par år senare genomgå en stor förändring då den nya terminalen med de så kallade prärievagnarna byggdes.
Den brun-pinotexade byggnaden med pulpettak, tullpaviljongen, uppfördes som ett provisorium efter att stadsfullmäktige beviljat pengar för projektet 1959. Väntsalen, den ljusa byggnaden till höger, togs i bruk 1966. Den var egentligen en gammal barack som staden köpte från flygfältet när ”flygfältskolonin” upplöstes 1965. När den nya hamnterminalen den fjärde juni 1972 togs i bruk blev både tullpaviljongen och väntsalen obehövliga.
Bostadshuset bakom väntsalen brann sommaren 2016 och ersattes av en snarlik byggnad. Till höger bakom det huset skymtar Skillnadsgatan 61 fram med sin lådliknande tillbyggnad – inte särskilt vacker men påpassligt uppförd som affärslokal för köpvilliga gränshandelsturister. Den öppnade i Lasse Tallqvists regi 1964 under namnet Västerboden, och övertogs fem år senare av Ellen Sundberg som i sin tur överlät rörelsen till Max Sirén, som kallade butiken för Matboden Mini-Max. Sirén hade tidigare varit butiksföreståndare i Finby och chef för Samgångs butik vid Storagatan. Han skulle, som känt, kröna sin affärskarriär med Sparhallen.
Man kan även notera att gatorna i hamnen ännu inte har asfalterats. Havsgatan känns nästan mer som en stig än en gata och har ännu inte fått sin nuvarande sträckning. På den här tiden hade Havsgatan ingen böj på sträckan mellan Mariegatan och Skillnadsgatan. De två husen längst söderut vid Havsgatan har fått stryka på foten sedan fotografiet togs. Trävillan med det brutna taket på Skillnadsgatan 44, byggt 1928, finns dock kvar.