Mariehamn fick vänta länge på att få en egen kyrka. Först 1927 stod Lars Soncks skapelse klar. Då hade Mariehamn varit ett eget pastorat i drygt två decennier, före det var staden en del av Jomala församling. Som alltid när något stort ska genomföras blir det diskussioner. Olika platser framfördes för kyrkobygget och till slut fastnade man för en placering där esplanaderna korsar varandra. Ännu i slutet av 1924 var saken inte avgjord och de tre arkitekter som hade anlitats för ett utlåtande - Lars Sonck, Bertel Jung och Oscar Bomanson – signerade den första november 1924 sina slutsatser. De avfärdade Öhbergska backen då de tyckte att platsen krävde en mycket stor kyrkobyggnad. De avfärdade även en placering i södra delen av den ”norr-södergående esplanaden” och kom fram till att stadsplanens ursprungliga tanke för en kyrkoplacering där esplanaderna korsade varandra var den bästa. Nu drogs dock kyrkan en bit norrut och lades inte precis mitt i korsningen.
Ekonomin för ett kyrkobygge hade varit den stora stötestenen, men en anonym donator trädde till; 1,2 miljoner mark donerades till projektet. Den anhållan om statslån om 800.000 mark till statsrådet som den 28 januari omtalades i Ålandstidningen blev således onödig. I den lilla staden var det svårt att förbli anonym, och det påstås att sjöfartsrådet August Troberg närvarade vid evenemanget där den anonyma donationen offentliggjordes. När det uttalades att donationen var given av en anonym skall han halvhögt ha utbrustit ”Ja, jag tyckte det var bäst så”. Att historien är sann vågar jag inte garantera, men bra är den.
Dagens bild är tagen den 4 september 1926 vid den högtidlighet då grundstenen för kyrkobygget lades. Talaren i den flaggprydda talarstolen är det svenska stiftets biskop Max von Bondsdorff. Kyrkoherde Erik Göransson skulle även delta och han höll ett långt tal som återgavs i Ålandstidningen. I en kopparkista lades ett dokument av pergament där kyrkans tillkomst dokumenterats. Kistan murades sedan in i muren av arkitekt Lars Sonck. En lång rad dignitärer slog sedan tre gånger med en hammare på grundstenen och uttalade ett bibelspråk. När detta var gjort kungjorde von Bonsdorff den anonyma donationen. Enligt tidningen visste dock alla i staden vilka det var som stod bakom gåvan.
Fotografiet är taget snett mot nordost från Västra Esplanadgatan. Husen som syns i bakgrunden finns båda kvar. Till vänster ses Östra Esplanadgatan 5, Sigfrid Sjölunds stadsgård. Huset byggdes ursprungligen av sjökaptenen August Ekblom. I byggnaden började stadens bibliotek sin verksamhet 1923. Huset är nu omgärdat av seniorboendet ”Briljanten”.
Huset till höger i bild finns också kvar, men är tillbyggt. Den gamla huskroppen uppfördes 1876 och 1929 köpte Mariehamns församling fastigheten för att få en till kyrkan närliggande prästgård. I dag hyser komplexet bland annat stadens pastorskansli. I slutet av förra seklet fick huvudbyggnaden tillbaka sin träpanel som till stora delar fanns bevarad under den putsade fasaden som tillkommit på 50-talet. Även de spröjsade fönstren återinsattes.