Åtta personer har valt att gå erfarenhetsexpertutbildningen som startade i september. Utbildningen hålls av Mariehamns församling i samarbete med KRAN r.f och ledare för utbildningen är My Ström, diakonitjänsteinnehavare i Mariehamns församling samt Camilla Nyholm, utbildad erfarenhetsexpert.
– Camilla har gått utbildningen i Åbo, säger My.
Utbildningen ger erfarenhetsexperterna kunskap att verka inom planering, evaluering och utveckling av missbrukar- och mentalvårdstjänster. Erfarenhetsexperter kan också fungera som ledare för smågrupper eller som stödpersoner och kamratstödjare.
De åtta som valt att gå utbildningen är Gina Svartsjö, Annette Andersson, Carola Edenberg, Kadi Henell, Elisabet Ejvald, Ken Landström, Rickard Sjölund och Jürgen Bogle.
Varför valde ni att gå utbildningen?
– Cita Nylund tyckte att jag skulle gå den här utbildningen. Hon närmast skickade hit mig. Men det ångrar jag inte. Jag är henne evigt tacksam, säger Annette.
– Jag vill jobba med människor. Jag har själv erfarenhet av psykisk ohälsa och missbruk. Jag vet vad det innebär att kämpa och ta sig igenom alla utmaningar för att tillfriskna. Därför vill jag nu hjälpa andra, säger Carola.
Att de själva har erfarenhet av olika saker är ovärderligt i utbildningen.
– På det sättet har de lättare att sätta sig in i olika situationer och hjälpa andra genom att sätta ord på känslor och vara ett stöd för både klienter och vårdpersonal, säger My.
Ge hopp och stöd
Alla erfarenhetsexperter har erfarenhet av att insjukna och tillfriskna på just Åland. Och de har fått hjälp av de lokala tjänsterna för social- och sjukvård samt andra föreningar och gemenskaper inom tredje sektorn som finns. De har därför en unik kunskap om vad som finns att tillgå och vad det finns för hjälp och möjligheter.
– På det sättet har de en unik möjlighet att visa att det finns hopp trots att det ibland kan kännas hopplöst, säger My.
– När man själv levt i ett missbruk eller levt med psykisk ohälsa vet man hur det känns och hur en vårdtagare kan reagera i olika situationer. Bara att komma med till läkare, finnas där vid olika möten och vara behjälplig genom sina egna erfarenheter av situationen kan vara en trygghet för alla parter, säger Camilla.
– Jag vill kunna hjälpa andra. Ge ett stöd. Jag vet själv hur svårt det kan vara att få fram det man vill säga till exempel vid läkarbesök, säger Gina.
My är noga med att poängtera att erfarenhetsexperterna inte ska ersätta yrkesmänniskorna utan finnas med som ett komplement.
– Att ha någon med som kommer utifrån och har en erfarenhet av situationen kan vara väldigt bra, säger My.
Gruppen har en brett spektrum av erfarenheter, tankesätt och vägar till tillfrisknande. Det finns de som har egen erfarenhet inom missbruk, anhöriga till missbrukare, vuxna barn, erfarenheter om nära familjemedlemmars dödsfall, egna och andras psykiska ohälsa, neuropsykiatriska diagnoser, personlighetstörningar, utbrändhet och mycket annat.
– Att kunna hjälpa till med stigmatiseringen av till exempel psykisk sjukdom är en av sakerna som jag vill jobba med, säger Jürgen.
– Det finns många fördomar och det enda man kan göra är att berätta och prata om det, säger Gina.
Kadi vill också jobba med ungdomar och kunna ge dem ett extra stöd i livet.
– I dagens samhälle finns så många krav på barn och unga så det är inte konstigt att man redan i ung ålder kan börja må dåligt. Där hoppas jag att jag kan hjälpa till, säger hon.
En lågtröskelmottagning
Den 7 mars, i församlingshemmet i Mariehamn, kommer deltagarna i utbildningen ge ett smakprov på deras livshistorier, unika infallsvinklar och visioner för fortsatt arbete på Åland.
– Vår förhoppning är att arrangera en föreläsningsserie i vår i samarbete med lokala aktörer där man får ta del av erfarenhetsexperternas erfarenhet och kunskap, säger My.
De kommer också att bjuda in personer från sjukhuset, beroendemottagningen och andra aktörer.
– Vi kommer också att bjuda in social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson, för att berätta om utbildningen och vad erfarenhetsexperterna kan erbjuda. Alla har erfarenheter som bör tas tillvara, säger My.
Både Rickard och Ken är båda före detta missbrukare som tagit sig igenom problemen och nu vill hjälpa andra.
– Jag sökte själv hjälp av sådana som gått igenom ett missbruk för att få tips på vad jag skulle göra. Vad som fungerat och inte, säger Rickard.
Genom utbildningen har många av deltagarna också fått möjlighet att berätta sina egna historier.
– Att få sätta ord på det man varit med om och känt har gjort att jag själv utvecklats och bearbetat vad jag varit med om, säger Ken.
Erfarenhetsexperterna vill sprida hopp och vara med och hjälpa dem som är i samma situation i dag som de varit i tidigare.
– De fokuserar stenhårt på vad de kan erbjuda och delar framförallt med sig om sina vägar till ett bättre och friskare liv, säger My.
ÅHS använder sig i nuläget av erfarenhetsexperter framförallt inom psykiatrin och missbrukarvården men gruppen hoppas på att de också kan få möjlighet att bidra med sin kunskap inom andra områden.
– Drömmen är naturligtvis att kunna öppna en lågtröskelmottagning på Åland. I Helsingfors finns det två, säger My.
Den som vill veta mera om erfarenhetsexpertutbildningen kan vända sig till My Ström vid Mariehamns församling.
KRAN r.f
KRAN är en takorganisation inom missbrukarvården. Som strävar efter att vara ett resurscentrum inom missbrukarvården och det drogförebyggande arbetet i Svenskfinland. Närstående till missbrukare är en målgrupp som man satsar speciellt mycket på under detta år.
Förkortningen KRAN står för Kristliga blåbandsförbundet för Rehabiliteringsarbete bland Alkohol- och Narkotikamissbrukare i Svenskfinland.
Förbundet verkar på kristen grund och i ekumeniskt samarbete i förebyggandet av rusmedelsmissbruk och för rehabilitering av rusmedelsmissbrukare i Svenskfinland.
KRAN firade 35-års jubileum år 2017.
(Källa: KRAN r.f)
Nina Eriksson