Bror-Åke Lindholm är 67 år gammal och har just gått i pension. Hans karriär inom slamsugning startade i början av 90-talet.
– Jag var en småbrukarpojke, men på slutet av 80-talet insåg jag att småbruk inte gick så bra här på Åland. Då blev det så att jag startade eget företag, och sedan dess har jag hållit på med slamsugning tills nu när jag gick i pension.
Han säger att yrket inte är så kul i sig, alltså själva slamsugningen, men att det roliga är att träffa människor. Han hade ingen anställd utan jobbade ensam inom sitt företag Lindholms slamservice.
Bild
Han har inte varit ledig mycket under sina yrkesår, vilket han nu får testa på.
– Den längsta tiden jag har varit ledig under dessa 33 år är åtta dagar. Nu börjar jag känna hur det är att få vara ledig, säger Bror-Åke Lindholm.
Företaget byter nu ägarskap till Andreas Virtanen, som fortsätter att driva verksamheten i Sund.
– Min förhoppning var att verksamheten skulle stanna kvar i Sund, och så blev det. Jag lade in en notis i lokalbladet, och då nappade Andreas. Han fortsätter nu att driva företaget och tar hand om det, vilket är roligt, säger Bror-Åke Lindholm.
Pensionen
Bror-Åke Lindholm har inte längtat efter att gå i pension, men han säger att han accepterar det.
– Nu får jag hitta på andra saker i stället för att jobba. Det viktigaste för mig är att försöka bli frisk. Läkarna vet inte riktigt vad som är fel, men jag hoppas på att de hittar en lösning, säger han.
Förutom att bli frisk tänker han tillbringa tid med sina barnbarn.
– Mina dottersöner Algot och Ivar kommer hit några gånger i veckan och är duktiga och hjälper till.
Gården
Bror-Åke Lindholm har i hela sitt liv bott i Sund, där han bor än idag tillsammans med hans fru Regina Lindholm.
När man kommer till deras hus möts man av en vacker utsikt med åkrar och skog, och på andra sidan vägen ser man två nyfikna hästar i deras hage.
Bild
Bror-Åke Lindholm är ägare till de två finska brukshästarna som han bland annat använder när han ska ta in hö.
– Jag använder dem till mycket, som att köra in höet i ladugården. Det är väldigt brant på vissa platser och där maskiner inte kan ta sig upp kan hästarna ta sig fram.