I vanlig ordning publicerade Ålandstidningen i lördags listan över Ålands mest framgångsrika företag. Listan visar att Åland har ett differentierat näringsliv med en enorm potential och att Åland och ålänningar är bra på att driva företag.
Men listan skvallrar även om en hel del annat.
Överraskningarna är få när vi analyserar resultatet noggrannare. En snabb blick tio år tillbaka visar att mycket stått stilla i näringslivet, vilket märks på vilka företag som finns på listan.
Företagens placeringar skiftar dock genom åren och det är tydligt att sjöfartens roll i det åländska samhället fortsätter minska – även om den fortsättningsvis är direkt livsviktig för det åländska samhället.
Lika tydligt som att sjöfartens roll minskat är att företag inom finans och försäkring fortsätter växa i vikt. Här är det främst Ålandsbanken med banken, fondbolaget och övriga dotterbolag som fortsätter växa. Även Alandia Försäkring fortsätter att vara en viktig aktör i det åländska finans- och försäkringsklustret, men den stora skillnaden återfinns hos Ålandsbanken.
Analysen av de senaste tio åren av listan visar även att nya företag har svårt att ta sig in på listan. Antalet företag som startats de senaste tio åren lyser med sin frånvaro. Visst finns undantag och då talar vi främst om investmentbolag, men det är tydligt att Åland lever på gamla meriter och till viss del på så kallade ”gamla pengar”.
En annan tydlig bild är att Åland har en rad tidigare åländskt ägda företag, som fortsätter leverera till det åländska samhället. Här kan givetvis Orkla Suomi Finland Oy Ab nämnas. Ett bolag som bara 2023 betalade närmare 7,5 miljon euro i skatt och som samtidigt toppat listorna de senaste åren.
Vilka övriga slutsatser kan vi dra? Förutom det allvarliga i bristen på nya företag på listan, vilket gör Åland sårbart, kan vi även dra slutsatsen att Åland är bra på att hålla företag i utländsk ägo kvar. Det tyder på stor kompetens och driftiga arbetstagare.
Vi kan även dra slutsatsen att om ålänningar väljer att sälja iväg bolag till andra är det långt ifrån säkert att vi ser nya stjärnor födas. Det är väldigt svårt att starta och driva ett företag till de framgångar som våra mest lyckade bolag har gjort.
Samtidigt har många ålänningar under samma period valt att starta framgångsrika företag utanför Åland. Varför det?
Även om vi kan glädjas åt de åländska företagens framgångar är det tydligt att de utmaningar som Åland står inför är betydande.
Till exempel har lagtinget just avslutat en budgetdebatt där debatten om en framåtsyftande näringslivspolitik till stora delar fått stå i skymundan för kostnadsfördelningar och kostnadsdrivande politik.
Det kan visserligen vara positivt, för frågar du runt i det åländska näringslivet önskar de flesta så lite politisk inblandning som möjligt.
Det åländska samhället behöver däremot fråga sig hur vi kan bli mer entreprenörtillvända och få människor att våga satsa. Våga släppa taget, ta risker och våga vinna.
För att det ska hända behövs insatser redan i skolan och vi måste komma bort från det tjänstemannasamhälle som våra politiker nu fortsätter bygga, trots att det inte finns pengar kvar i kassan.
Daniel Dahlén