Landskapsregeringens beslut att via Pafs kassa donera tre miljoner euro till Ukraina har rört upp diskussioner på Åland. Vad gäller donationen konstaterar Pafs vd Christer Fahlstedt att det i slutändan alltid är ägaren som fattar beslut om hur ett bolag använder sina medel. Initiativet till stödet kom dock från Paf.
– På instruktion från landskapsregeringen donerade vi redan för tre år sedan 300.000 euro till humanitärt bistånd i Ukraina och vi fick ett väldigt positivt och genuint gensvar internt i samband med det. Det tyckte vi var kul och därför har vi sedan dess funderat på hur vi kunde bygga vidare på det.
En initial idé var att starta en Grit:lab-utbildning i de ukrainska gränsområden där många flyktingar sökt skydd.
– Men allt eftersom insåg vi att det var svårt att få till stånd snabbt. Det hade tagit två, tre år att komma i gång och vi kände att det fanns ett mera omedelbart behov. På den vägen kom vi in på att donera pengar till utrustning och återställning av skyddsrum, som är något som behövs här och nu.
Signifikant belopp
Christer Fahlstedt poängterar att välgörenhet är en viktig del av Pafs värdegrund och att bolaget strävar efter att bidra till samhällsnytta både lokalt och internationellt. Är det fråga om större insatser diskuteras saken alltid med landskapsregeringen.
– Jag skulle kunna ta beslut om några tusenlappar. Större saker än så diskuterar vi i styrelsen och gränsen för vad vi behöver bolla med landskapsregeringen ligger kanske någonstans kring 100.000 euro.
Att donationen den här gången blev just tre miljoner euro kommer sig av den ursprungliga tanken att driva en Grit:lab-skola i tre år.
– Prognosen var att det skulle kosta ungefär en miljon euro per år att göra det.
Enligt Christer Fahlstedt finns det tillräckliga medel i Pafs kassa, och mer därtill, för donationen. För närvarande uppgår kassan till ungefär hundra miljoner euro.
– En del av det är täckning för kundmedel och jackpottar, men vi har en kraftig överlikviditet. Det är också rimligt att anta att kassan fortsätter växa under de kommande två åren innan Finland inför en reglering av spelmarknaden.
Upp till ägaren
Christer Fahlstedt har också tidigare varit tydlig med att Pafs kassa i dag är större än vad den behöver vara. Hur den i framtiden hanteras är helt och hållet upp till landskapsregeringen, menar han.
– Det jag kan konstatera är att vi är stolta över vår historik. Paf har genererat pengar till välgörande och samhällsnyttiga ändamål ända sedan 1966. Det är något vi fortsätter att arbeta med, och det är också motiverande för personalen att bidra till något meningsfullt.
– Jag skulle gärna se en situation där personalen får en form av bonus om vi presterar bra ett år. Då menar jag inte en finansiell bonus, utan en emotionell, exempelvis en donation till något de tycker är givande. Men det skulle i så fall ändå bli en väldigt liten del av Pafs totala resultat.