Cita Backas är född i Ekenäs men uppvuxen i Iniö i Åbolands skärgård. Mamma Elvi var från Ekenäs och pappa Tor-Göran från Iniö.
– Vi flyttade till Iniö för att pappa skulle ta över föräldrahemmet och gården. Under tio års tid bodde vi i två kamrar i farmors hus. Vi hade inte rinnande vatten och bara utedass, säger Cita Backas.
Då det var dags för lördagsbastu sprang mamma mellan huset och bastun med Cita och hennes syskon medan pappa tvättade.
– Jag minns att vi hade en häst på gården, en arbetshäst. Vi åkte till julottan med häst och släde och vi låg nerbäddade i fällar. Nu låter det som man är född för 100 år sedan, säger Cita Backas och skrattar.
När Cita Backas var tio år flyttade familjen till ett eget hus. Tidigare hade de bott med hennes farmor och faster.
De första sommarjobbet var att rensa gurk- och sockerbetsland hemma på gården.
– Jag tror att vi fick fem penni per rad. Vi var också med och bärgade hö och fick åka högst upp på hölasset. En gång ramlade jag ner och hamnade i ett dike. Men allt gick bra.
Hon fick också fiska gäddor med sin pappa. Fisken skickades sedan med förbindelsebåt och buss i isfyllda trälådor till uppköpare i Åbo.
När Cita Backas var tretton år började hon i högstadiet i Pargas.
– Där bodde jag inneboende hos ensamma damer. Säkert ville de både ha sällskap och tjäna en slant. Vi var tre småkusiner som följdes åt så jag behövde inte känna mig ensam.
Till Åland
Som 14-åring jobbade Cita Backas på telefoncentralen mitt i byn. Där jobbade också hennes mamma.
– Centralen var bemannad dygnet runt men jag fick inte jobba på nätterna.
Den som ville ringa upp någon på den tiden slog en pling till centralen och berättade vart de ville bli kopplade. Eftersom centralen fanns mitt i byn hade man bra koll på vart folk gick. Så om någon inte svarade kunde man berätta att den personen just gått till butiken.
Efter att Cita Backas gått ut högstadiet bestämde hon sig för att börja studera vid Ålands yrkesskola. Hennes farmor tyckte att det var alldeles för långt borta.
– Hon sa till mig ”far inte till Åland, du blir där”. Hon fick rätt. Tillsammans med min kompis Annelie från Houtskär åkte jag till Åland och här har vi stannat båda två.
Under andra året i yrkesskolan träffade Cita Backas sin blivande man Curt och sedan dess har hon inte några planer på att flytta från Åland.
Efter avslutad utbildning vid yrkesskolan jobbade Cita Backas en sommar på dagiset Lillstugan.
– På hösten stod jag utan både arbete och bostad men jag fick tips om ett ledigt jobb där det ingick bostad. Det var som butiksbiträde hos F:man Sven Mattsson i Jomala. Cita Backas åkte dit för en intervju med Elna Mattsson.
– Intervjun gick bra och Elna Mattsson gav mig butiksrocken och sa att jag behövde korta av den för den var för lång. Då förstod jag att jobbet var mitt.
Cita Backas jobbade kvar på F:man Sven Mattsson i ett år innan hon hösten 1982 fick jobb som kanslist på Mariehamns stads fritids- och ungdomsbyrå.
Bytte yrkesbana
Samma år som Cita Backas fyllde 30 år började hon arbeta vid Trobergshemmet.
– Där jobbade jag i cirka 20 år och sedan på äldreomsorgens kansli i Nyfahlers. Totalt blev det 32 år i stadens tjänst. Strax efter att jag fyllt 50 år bytte jag yrkesbana.
Cita Backas och hennes man Curt blev tillfrågade om de ville öppna en skobutik i Maxinge.
– Från början var det kanske inte tänkt att jag skulle driva den. Men jag tog tjänstledig i ett år från min tjänst inom Mariehamns stad och provade på att vara företagare.
Eurosko är en norsk kedja med huvudkontor i Moss, Norge. Cita Backas minns då hon första gången åkte dit för att göra inköp.
– Marknadsföringschefen frågade om jag hade lång erfarenhet av skohandel och försäljning. Jag sa att jag suttit på kontor i cirka 30 år. Hon blev inte så imponerad. Men jag är fortfarande kvar, det är inte hon, säger Cita Backas och skrattar.
Hon påpekar att utan de övriga delägarnas hjälp och stöd hade hon inte vågat hoppa på detta.
– De är mina mentorer. Dessutom har jag ett härligt team runt mig, i min fantastiska personal.
Familjen är viktig
Eftersom Cita Backas arbetar en hel del vill hon gärna hinna umgås med familjen då hon är ledig.
– Då jag är ledig vill jag vara med barnbarnen. När de blir lite större ser jag fram emot att åka till olika familjeparker med dem. Kolmården, Furuvik, Parken zoo i Eskilstuna, Skara sommarland, det gjorde vi med våra barn när de var små. Men ännu är de så små så det är mest mys och gos när vi träffas.
Vad gör du för att koppla av?
– Jag motionerar. Går på vattengymnastik och till gymmet. Sedan är jag engagerad i Mariasystrarna.
För Cita Backas kan det bli både morgondopp och kvällsdopp på sommaren. Hon har heller inget emot ett dopp vår och höst, bara det inte blåser.
– Grannarna har vant sig nu att det inte är något spöke utan Cita i sin vita morgonrock på väg till stranden för ett dopp, säger hon och skrattar.
Att ta promenader i skogen runt hemmet är också en avkoppling för henne.
Sommartid åker familjen till stugan på Iniö.
– Det brukar bli fyra-sex gånger per år.
En annan sak som är viktig för Cita Backas är söndagarnas familjemiddagar, som inkluderar fyra generationer.
– Vi samlas varje söndag och umgås. Det känns bra att kunna göra det.
Vad är framtidsplanerna?
– Jag hoppas få fortsätta leva så bra som möjligt. Umgås med familj och goda vänner. Kanske jobba lite mindre och ha mera tid för barnbarnen och stugan på Iniö som jag delar med mina systrar Terese Sundin och Agneta Mattsson, som också blev ålänningar. Jag säger som min mamma Elvi sa för några år sedan. ”Jag har nog tänkt vara med så länge att jag får barnbarnsbarn”. Hon har nu vid 81-års ålder, sex barnbarnsbarn.
» Födelsedag 60 år
Cita Backas
Namn: Carita Cita Susanna Backas.
Född: Den 25 november 1961 i Ekenäs.
Bor: I Lemland.
Yrke: Butikschef och delägare i Eurosko, vd för Skomax.
Familj: Maken Curt, dottern Caroline med mannen Jesper och barnen Olof och Hugo. Dottern Cathrine med sambo Jesper och barnen Junie och Julius. Sonen Conny med sambo Ina.
Intressen: Barnbarnen, umgås, kultur, friluftsliv, motion, arbetet i Marialogen.
Firar: Firar med familjen i Teneriffa.