Det var i januari i fjol som polisen började utreda ett misstänkt sexualbrott vid en vårdinrättning. Den utredningen resulterade också i en anmälan om brott mot tjänsteplikt, eftersom det dröjde mer än tre veckor från det att förmannen fick information om det misstänkta sexualbrottet tills det att hen gjorde en polisanmälan.
Nu väljer landskapsåklagare Peter Rikberg att inte väcka åtal.
– Jag har beslutat att ge åtalseftergift eftersom det inte finns sannolika skäl till stöd för att den brottsmisstänkte har gjort sig skyldig till brott, säger Peter Rikberg.
I beslutet skriver han att det på basis av vittnesmålet finns skäl att misstänka att något otillbörligt eller eventuellt brottsligt hänt.
”Det finns dock ingen bevisning som skulle kunna ge någon antydan om exakt vad som i så fall skulle ha hänt. Ingen teknisk bevisning stöder att den misstänkte på något vis skulle ha förgripit sig på målsäganden på ett sätt som skulle uppfylla rekvisitet för våldtäkt eller något annat brottsrekvisit”, står det i beslutet.
Det har gjorts en teknisk utredning i fallet.
– Den misstänktes kläder har tillvaratagits av vittnet och de kläderna har skickats på laboratorieanalys. Analysen visar att den misstänktes dna finns på kläderna, men ingen sädesvätska. Målsägandes dna har inte hittats på kläderna, säger Peter Rikberg.
Däremot har ingen teknisk utredning gjorts på målsäganden eller målsägandens kläder, eftersom polisen fick kännedom om misstankarna först flera veckor efter händelsen och man inte från vårdanstalten tagit initiativ till någon gynekologisk undersökning av målsäganden.
Utredningen om brott mot tjänsteplikt ligger fortsatt hos Rikberg för åtalsprövning.