Det var 31:a gången som Ålands cancerförening ordnade prickdagar.
– Senast vi ordnade var under hösten i fjol. Då hade vi plats för 300 eftersom vi inte kunnat ordna prickdagarna på ett år, säger Monica Toivonen.
Eftersom det är en förening som ordnar dessa pricktest helt gratis för allmänheten för medel som de samlat in till föreningen vill de påminna om att de inte har samma resurser som ÅHS eller privata läkarstationer.
Läkaren Marina Donner vid Medimar är den som undersöker prickarna.
– Nu i mars gick allt så smidigt då Ålands cancerförening hade många volontärer som ställde upp. Jag kunde gå direkt in och undersöka patienten och sedan fick personen gå ut, klä på sig och gå hem, säger Marina.
Undersökning i egen regi
Vid prickdagarna i mars fick Ålands cancerförening en del kritik för att folk inte kom fram på telefon.
– Vi har ingen växel så man kan inte ställa sig i kö. Jag är ensam att ta emot dessa samtal så man får ha tålamod. Dessutom gör föreningen detta på eget initiativ. Men jag förstår att man kan bli arg och irriterad då man inte kommer fram via telefon. , säger Monica.
Hon påminner om att är man orolig över hudförändringar ska man naturligtvis kontakta hälsocentralen eller gå privat för att få hudförändringen kollad.
– Det är inte bra att vänta till nästa gång vi har prickdagar, säger Monica.
– Men man ska också tänka på att vi i föreningen inte har något uppdrag från ÅHS eller landskapsregeringen att ordna dessa dagar. Det gör vi helt ideellt från föreningen, säger Elisabeth Idman-Karlsson, en av de många frivilliga föreningsmedlemmarna som arbetar med prickdagarna och insamlingar till föreningen.
I stället för att lägga de insamlade medlen på till exempel en växel med stor kapacitet vill man använda dem i verksamheten.
Vad är det cancerföreningen betalar för under prickdagarna?
– Vi står för själva läkarundersökningen samt borttagning av födelsemärken där det finns misstanke om cancer, säger Monica.
I de fall man vill ta bort märken som inte har bedömts som cancer, skrapa bort vårtor eller behandla solskadad hud så får personen betala det själv.
Hittas det många hudförändringar som kan vara cancer vid dessa undersökningar?
– Vi hittar en hel del. Men all hudcancer är inte lika farlig som malignt melanom, säger Marina.
Tre viktiga projekt
Till hösten kommer Ålands cancerförening att ordna prickdagar igen.
– Det är viktigt att vi får in pengar så att vi kan fortsätta med dessa dagar, säger Elisabeth.
Cancerföreningen har ytterligare två projekt som pågår.
Det är psa-projektet där män födda mellan 1943 och 1968 gratis kan ta ett psa-test.
– Sedan har vi mag- och tarmcancerscreeningen som drog i gång i fjol. Där får man hemskickat ett provtagningskit som man sedan skickar in till laboratoriet, säger Monica.
– Alla dessa tre är viktiga projekt för cancerföreningen och vi är stolta över att vi kan erbjuda dem, säger Elisabeth.
Att dra i gång dessa projekt har tagit tid.
– Jag tror det tog flera år innan vi kunde börja erbjuda psa-test, säger Inger Salokoski.
PSA
Psa är en förkortning av prostataspecifikt antigen. Om läkaren misstänker prostatacancer på grund av symtom eller efter att ha undersökt prostatakörteln är Psa-test mycket värdefullt. Psa-provet är ett vanligt blodprov som tas i armvecket. (Källa: Cancefonden)