Mikaela Johansson från Folkhälsan på Åland och Louise Dahl från Mariehamns stad har båda gått instruktörskurs för att kunna hålla grupper i metoden ”Dans för hälsa”.
Louise Dahl gick kursen 2018 och har hunnit ha några grupper redan. Mikaela Johansson gick kursen i år. Nu ser de båda fram emot att hjälpa ungdomar till en bättre psykisk hälsa genom kravlös dans.
– Med hjälp av elevhälsan hoppas vi att kunna få ihop en grupp. Dans och rörelseglädje gör att symptomen på till exempel sömnbesvär, oro, nedstämdhet och trötthet minskar. Det har Anna Duberg påvisat genom forskning, säger Mikaela Johansson.
Anna Duberg är forskningshandledare på Universitetssjukvårdens forskningscentrum och är innovationscoach vid Innovationsteamet, Region Örebro län och är grundare av Dans för Hälsa och ansvarar för dess metod och kurser.
Nu kan ungdomar från hela Åland som går i årskurs sju till nio med kroppsliga och emotionella problem komma med i gruppen som startar den 25 september.
– Man kan komma med och prova på fram till höstlovet. Sedan stänger gruppen och de som är med fortsätter, säger Louise Dahl.
Gruppen kommer att dansa och göra olika rörelser för att ha roligt.
– Vi kommer inte att ha några uppträdanden utan vi kommer att fokusera på att dansa och ha roligt. I gruppen kommer vi inte att prata och älta saker utan göra saker som skingrar tankarna, säger Mikaela Johansson.
Pulshöjande och avslappning
Gruppen samlas i Röda korsgårdens festsal och dansar mellan klockan 15.30 och 16.45.
– För den som vill veta mera kan man kontakta mig eller Louise, säger Mikaela Johansson.
Louise Dahl berättar lite hur ett danstillfälle kan se ut.
– Först får den som vill en frukt för att fylla på energin. Sedan blir det uppvärmning och lek innan dansen börjar. Den kommer att vara lite pulshöjande med lätt koreografi. Inget är fel utan man får röra sig som man vill och känner för. Huvudsaken att man gör det med glädje, säger hon.
Samlingen avslutas med en lugn dans, stretch och ett beröringsmoment.
Hur många kan komma med i gruppen?
– Jag skulle säga maximalt 20 stycken. Om det blir väldigt stort intresse får vi fundera på hur vi gör, säger Mikaela Johansson.
– Vi skulle gärna bli fler instruktörer så vi kunde ha fler grupper. Flest möjligheter finns i Sverige och man behöver inte vara något dansproffs för att bli instruktör. Huvudsaken man tycker att det är roligt att dansa, säger Louise Dahl.
Både hon och Mikaela Johansson ser fram emot att få ta emot och hjälpa ungdomar till bättre hälsa och mående.
– Det känns både viktigt och härligt, säger Louise Dahl.