Minna-Lotta Kivinen och Maire som är av rasen basset fauve de bretagne, kallad fauve, är tillbaka hemma i Mariehamn efter en utflykt på cirka 669 kilometer.
– Jag var med henne där i fem dagar men sedan behövde jag åka hem. Men Maire blev kvar i två veckor utan att det blev någon parning, säger Minna-Lotta.
Att det inte blev något mellan Maire och Ocean kan ha flera orsaker. En av dem är att Minna-Lotta var för sent ute.
– Det är den vanligaste orsaken. Jag tyckte att jag var ute i rätt tid men hon kan ha löpt längre än vad jag trodde. Eftersom jag inte heller tog något progresterontest kan jag inte vara säker på det.
Vad kan det vara för andra orsaker till att det inte blir någon parning?
– Det kan vara ett flertal men hundarna kanske kan känna sig obekväma. Det kan bero på långa resor och att hormonsystemet kommer i obalans. Sedan kan det bero på saker som vi människor aldrig får reda på. De kanske inte passar ihop helt enkelt. I det här fallet kan det också vara oerfarenhet, hanen Ocean är två år och ingen av dem har parats tidigare.
Ibland behöver paret också lugn och ro, utan störande moment som andra hundar eller människor.
– Speciell hussen i huset bör inte vara närvarande eftersom han kan bli ett störningsmoment. Det har med rangordning att göra, säger Minna-Lotta.
Hur känns det nu när det inte blev någon parning?
– Lite surt, om jag ska vara helt ärlig. Eftersom jag planerat det här länge och sökt efter en passande hane och jag har en kö av valpköpare så är det inte så roligt, varken för dem eller mig.
Smygande löp
Men Minna-Lotta ska göra ett nytt försök att para Maire vid nästa löp i höst. Om det blir ett försök med samma hane vet hon inte ännu.
– I så fall kanske jag behöver ha en i reserv eller så får hon vara tillsammans med Ocean under hela löpet. Men jag har i alla fall lärt mig en sak: att man förr eller senare får vara med om att en parning inte blir av.
Tikar har en löptid på ungefär tre veckor och det är vanligast att de höglöper under några dagar i mitten.
– Men alla individer är olika så man kan inte vara hundra procent säker på att höglöpet är runt den 15:de dagen, säger hon.
En del tikar släpper till hanen lite tidigare och då kan man inte vara säker på att det blir valpar.
Spermierna kan leva några dagar och då kan det bli valpar i alla fall trots att man inte parat på rätta dagen. Men det kan man inte vara säker på. Men nu släppte inte Maire till alls så det tyder på att det var för sent.
– Kanske har hon börjat smyglöpa tidigare än vad jag trott trots att jag varit uppmärksam.
Nu ser dock Minna-Lotta framåt och att parningen med hunden Eira ska lyckas i stället.
– Hon ska löpa nu i mars, säger Minna-Lotta.
Ett erfaret par
Minna-Lotta har hittat en bra partner till Eira. En hane på sex år som heter Nossler och är en svensk uppfödning.
– Det är inte heller lika lång resa för att komma dit. De bor cirka 20 mil från Uppsala.
Hur valde du denna hane?
– Jag kollade in honom redan då han var junior på utställningen i Eckerö. Han har i dag fina meriter och är bland annat svensk jaktchampion, finsk, norsk och svensk utställningschampion och internationell utställningschampion.
Även Eira har väldigt fina meriter, hon är finsk utställningschampion, finsk juniorchampion, svensk juniorchampion och svensk viltspårschampion.
– Dessutom har Eira haft en kull tidigare och även Nossler har flera kullar sedan tidigare och lämnat bra valpar.
Eftersom Eira har haft en kull tidigare är Minna-Lotta lite mer säker på vilka dagar som Eira är i höglöp och förhoppningsvis ska det lyckas bättre med henne.
– Men man kan aldrig vara hundra procent säker. Ibland funkar parningen direkt och ibland inte. Jag har varit med om att para hundar i Slottsparken i Åbo som gått jättesnabbt så jag hunnit med färjan hem samma dag. Nu får vi bara vänta och hoppas att parningen mellan Eira och Nossler fungerar.
Nina Eriksson