Veronica Sarge-Cech kom i kontakt med konceptet 2021.
– Det var via ett biblioteksuniversitet i Sverige. Följande år gick jag utbildningen och i fjol började jag med shared reading-cirklar (delat läsande, reds anm) via Folkhälsan på Åland för föräldrar.
Nu ordnar hon även shared reading för hemskolade barn samt digitalt för föräldrar med barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
– Det är andra gången jag träffar barnen i klass 1B i Ytternäs skola och vi har ett litet annat upplägg än man vanligtvis har. Jag läser först hela texten och sedan får barnen läsa olika stycken, säger Veronica Sarge-Cech.
Hon har med sig en stor trave med böcker som hon delar ut till barnen i samband med träffarna.
– De får sedan behålla böckerna. I shared reading-grupper brukar man bjuda på kaffe, te och tilltugg. I stället för det ger jag barnen böcker.
Skolbibliotekarie Tove Sjövall tycker att idén är bra.
– Alla läsfrämjande projekt tas emot med tacksamhet. Barnen brukar säga att ”läsa äger”. Därför vill jag också uppmana till högläsning hemma, säger hon.
Vad är bra med shared reading?
– Det sänker prestationsångesten bland de som deltar. Man behöver inte förbereda sig och alla kan delta för man möter texterna tillsammans. Läsvanan i gruppen kan variera och den som inte kan läsa eller har läs- och skrivsvårigheter kan ta del av texter genom att lyssna och delta i samtalen om texten, säger Veronica Sarge-Cech.
Bygga relationer
Att läsa texter högt i grupp bjuder även in och underlättar byggandet av relationer.
– Det har också terapeutiska egenskaper. Man finns med i ett sammanhang och kan delta i diskussionerna, säger Veronica Sarge-Cech.
Veronica Sarge-Cech berättar om boken de ska läsa i dag.
– I gruppen med hemskolade barn har det varit positivt och jag har även fått positiv feedback från föräldrarna. Barnen i skolan har sagt att de tycker om historierna vi läser och att det är roligt.
Barnen själva säger att de börjat läsa mera hemma tack vare projektet.
– Det är roligt att samlas och läsa, säger Hildur Mörn.
Favoritböckerna är många, allt från ”Lasse Maja” till hästböcker och ”Flugo”.
– Jag tycker om ”Riddarskolan- och Rolf”-böckerna, säger Lovis Boström.
– Jag tycker om böckerna ”Handbok för superhjältar”, säger Hildur Mörn.
Alla har också läst den förra boken som Veronica Sarge-Cech delade ut.
– I dag ska vi läsa ”Ask-Ninjan” av Joey Comeau. Det är en lättläst, humoristisk och en skruvad version av Askungen, säger Veronica Sarge-Cech.