Festprogrammet är fullspäckat och pågår från fredag kväll till söndag eftermiddag. Arrangemanget är ett samarbete mellan södra Ålands skärgårdsförsamling och föreningen Franciskus på Kökar.
– Ursprungsidén kommer från Franciskus utgrävningar på Kökar för länge sedan då munkar från Italien kom dit. 1979 grundades Francisksufesten som ett minne av detta, berättar Peter Karlsson, en av arrangörerna.
Alla samfund är välkomna att delta i firandet. Vanligtvis brukar franciskaner komma på besök men på grund av pandemin är det ingen som kommer i år.
Redan i går gick startskottet för pilgrimsvandringen som går från Marsundsbron till Kökar. Åtminstone sju personer vandrar hela sträckan men flera personer hakar på längs vägen och går en kortare bit.
– Det kommer pilgrimer från både Sverige och Åboland. Själva pilgrimsvandringen är en kombination av kultur och teologi. Man får se mycket kulturellt på vägen samtidigt som man går i tystnad och får tid för reflektion, säger Maria Widén, suppleant i föreningen Franciskus på Kökar.
Firandet börjar på fredag kväll med en vernissage för en konstutställning i församlingshemmet. Därefter hålls en invigning för att hälsa alla välkomna. Den består av en psalmsångskonsert med kören Kökar Röster och Philip Hällund, ordförande i föreningen Franciskus på Kökar, samt en avslutningsandakt.
Invigning av meditationsstig
På lördagen fortsätter programmet med pilgrimsmässa kopplat till temat andrum, föredrag, meditation och sång. Meditationen är ett prova på-tillfälle som leds av Tabita Nordberg.
– Det kommer vara väldigt enkelt. Vi blundar, finns till och engagerar vår inre värld, säger hon.
Henrika Lax undervisar sången. Det är en kroppslig sång där andningen har stor betydelse.
Därefter invigs den nya meditationsstigen som planerats i samarbete med Kökars hembygdsförening. Stigen börjar vid härbärget och går över till Hästskär. Under vandringen kan man reflektera, meditera och bara vara i sig själv.
– På Hästskär där meditationsstigen slutar finns ett stenröse. Den som vill kan ta med en sten hemifrån för att ha med sig under vandringen och sedan släppa ner i stenröset. Det är som att få ”släppa bördan” när vandringen är slut, säger Ester Laurell.
Dagen avslutas sedan med föreningen Franciskus på Kökars årsmöte och en konsert i Kökar kyrka.
Även mat kommer att serveras till alla som deltar i firandet.
– Det hör till att vi samlas och äter tillsammans, säger Kerstin Gäddnäs, vice ordförande i föreningen Franciskus på Kökar.
– Det är fint med delandet i helhet. Man får dela tankar och känslor, säger Maria Widén.
Ekumenisk gudstjänst
På söndagen fortsätter programmet med teologiskt samtal, meditation, gregoriansk sång och guidad vandring. Därefter hålls en ekumenisk gudstjänst i syfte att ena alla olika samfund.
– Vi går till exempel inte till samma nattvardsbord som katoliker, de har sitt eget. Nattvarden har alltid varit ett problembarn och vi har en längtan efter att en dag kunna gå till samma bord. Istället har vi den här ekumeniska gudstjänsten där vi alla får välsignelse tillsammans. Det går bra oberoende vilket samfund man tillhör, säger Peter Karlsson.
Helgen avslutas med en friluftsfest med tal och musik. Då får alla som vill komma och säga något. Efteråt serveras Ålandspannkaka och kaffe.
–Till sist har vi en procession då vi vandrar och sjunger tillsammans. Då är det färdigvandrat för helgen, säger Philip Hällund.