I början av 1920-talet grundades hemslöjdssektionen av Fanny Sundström, Sigrid Granfeldt och Lydia Holmberg.
– De fick i uppdrag att bevara och föra den åländska hemslöjden framåt utan att förstöra den åländska särprägeln, säger Sigbritt Fagerström.
– De såg även till att kvinnorna fick en möjlighet att sälja sin hemslöjd via bolaget Åländsk hemslöjd som hade försäljningsställen på olika platser. På så sätt förtjänade de lite egna pengar, säger Elisabeth Dahlén.
Under de första åren fick kvinnor från olika kommuner lära sig olika hantverk av Anni Frykholm. De fick också lära sig hur man tar vara på material.
– Dessa kvinnor fick sedan lära ut olika färdigheter till andra kvinnor i kommunen, säger Elisabeth Dahlén.
Under åren som gått har hemslöjdssektionen samlat in material om olika hantverk. Man har även gett ut böcker som ”Åländsk vävglädje”, ”Den åländska trasmattan”, en bok om korsstygn och en om ryor samt boken om den åländska storsjalen.
– Vi har också ordnat vantutställning, utomhusbroderi i Stadshusbacken, folkdräktsparader och andra utställningar, säger Sigbritt Fagerström.
100-årsjubileum med tävling
2018 fick hemslöjdssektionen i uppdrag att ansvara för de åländska folkdräkternas fortlevnad.
– Vi har nu sammanställ allt. Instruktioner hur man väver och syr en folkdräkt samt information om band, hättor, sjalar och annat finns också dokumenterat, säger Sigbritt Fagerström.
Bild
– Nu väntar vi på att få allt digitaliserat och det borde vara klart inom några veckor, säger Elisabeth Dahlén.
Till 100-årsjubileet ska man ordna en tävling där allmänheten får visa prov på sin fantasi.
– Vi vill ha in oätbara tårtor i olika material och man kan använda sig av olika slöjdtekniker. Tårtan ska vara i normal tårtstorlek, säger Sigbritt Fagerström.
Inlämning av alstren sker då evenemanget Åland grönskar hålls.
– Vi kommer att finnas på Jomala gård den 25–26 maj och ta emot bidragen, säger Elisabeth Dahlén.
Bidragen ska ställas ut och allmänheten får rösta fram det bidrag de tycker är bäst. I samband med röstningen får man även veta när omröstningen avslutas.
– Vi har priser, men det största priset är äran, säger Elisabeth Dahlén och skrattar.